Hitte bij evenementen
Bezoekers van evenementen kunnen bij hitte een gezondheidsrisico lopen. Hitte kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, spierkrampen, duizeligheid en, in ernstige gevallen, tot bewustzijnsverlies of erger. Iedereen kan deze klachten krijgen, maar jonge kinderen, ouderen en chronisch zieken lopen het grootste gezondheidsrisico.
Warm weer gaat vaak samen met meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan ook leiden tot gezondheidsklachten bij mensen, zoals hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma), met hart- en vaatziekten en mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht zijn gevoelig voor deze klachten.
Het gezondheidsrisico is afhankelijk van:
- de weersomstandigheden, naast temperatuur ook de luchtvochtigheid en windsnelheid,
- het type evenement, bijvoorbeeld de lichamelijke activiteit,
- de bezoekers, bijvoorbeeld leeftijd, getraind of ongetraind,
- en de luchtkwaliteit.
Omdat de risico’s afhankelijk zijn van verschillende factoren (zie hierboven) is het niet mogelijk een bepaalde temperatuur te noemen waarbij maatregelen dienen te worden getroffen. Vanaf een temperatuur van 25 graden kunnen al maatregelen nodig zijn om gezondheidsklachten door hitte te voorkomen. De organisator van een evenement dient zelf te beslissen of, en welke maatregelen worden genomen.
- Zorg voor voldoende ruimte en voorkom dat mensen opeengepakt moeten staan (crowd control).
- Zorg dat deelnemers/ bezoekers makkelijk toegang hebben tot drinkwater en koele plekken.
- Verplaats het evenement of een activiteit naar een ander moment van de dag. Tot 11.00 uur is het koeler. Vanaf 11.00 uur loopt de temperatuur op. Rond 16.00 uur is het vaak het warmst. Smog geeft de meeste overlast in de namiddag tot en met de vroege avond (16.00-20.00 uur).
- Kort het programma in of zorg voor meer pauzes, met name bij fysieke inspanning.
- Verstrek gratis drinkwater en zorg voor voldoende drinkwatertappunten. Zorg voor minimaal één tappunt voor iedere 300 bezoekers met gratis drinkbekers of verstrekt flesjes water. Indien gebruik wordt gemaakt van waterslangen dan moeten deze voor gebruik goed worden doorgespoeld.
- Zorg bij buitenevenementen voor schaduwplekken waar mensen verkoeling kunnen vinden. Bijvoorbeeld door de omheining te verhogen, het neerzetten van partytenten en/of grote parasols.
- Zorg voor koeling en/of breng met ventilatoren de lucht in beweging bij indoor evenementen.
- Het wordt afgeraden het publiek te besproeien met water. Bij veel mensen op een klein oppervlak kan dit een averechts effect hebben. Verhoging van de luchtvochtigheid leidt namelijk tot een hogere warmtebelasting. Geeft mensen zelf de keuze of zij nat willen worden. Hiervoor kan bijvoorbeeld een neveldouche met schoon kraanwater worden ingericht waar mensen onderdoor kunnen lopen. Bij waterverneveling moet wel een risicoanalyse worden uitgevoerd op legionella. Gebruik het draaiboek ‘legionellapreventie bij publieksevenementen’ en neem vooraf contact op met de GGD om de legionellapreventie te bespreken.
- Schaal de medische organisatie (inzet Eerste Hulpverleners) op. Hierdoor wordt de opkomsttijd van een Eerste Hulpverlener bij een slachtoffer verlaagd en wordt het aantal aaneengesloten uren dat een Eerste Hulpverlener wordt ingezet bij een evenement (veiligheid eigen personeel) verminderd.
- Rust de Eerste Hulppost uit met een douche, plantenspuiten, extra schone doeken die nat gemaakt kunnen worden en/of ventilatoren om oververhitte deelnemers/bezoekers te laten afkoelen. Zorg voor aanvullende voorzieningen op de Eerste Hulppost zoals sportdrankjes en ORS om vochtverlies en tekort aan mineralen aan te kunnen vullen.
- Houd de weerberichten goed in de gaten. Wees voorbereid op een weersomslag (onweer).
- Zorg dat deelnemers/ bezoekers op de hoogte zijn van de risico’s van het warme weer. Bij het gebruik van middelen zoals partydrugs, energy drinks en alcohol is het risico op gezondheidseffecten groter.
- Let bij hitte beter op elkaar. Let extra goed op jonge kinderen, ouderen en mensen met een (chronische) ziekte.
- Drink voldoende (bij voorkeur water). Als je minder dan normaal plast of als de urine donkerder wordt moet je meer drinken.
- Smeer de onbedekte huid goed in met een zonnebrandcrème. Draag in de volle zon een zonnehoed of zonneklep.
- Draag luchtige kleding.
- Doe rustig aan.
- Zoek de schaduw op of verblijf in een koele ruimte, vooral tijdens de warmste uren van de dag.
- Houd baby’s en peuters in de schaduw en laat nooit een kind in een auto achter.
- Verzorg wondjes extra goed ter voorkoming van ontstekingen.
- Zorg voor gekoelde etenswaren.
- Denk ook aan het eten of drinken van zoute(re) producten, bijvoorbeeld sportdrank of bouillon.
- Wees matig met alcohol- en cafeïne houdende dranken.
- Ga met gezondheidsklachten tijdens het evenement naar de eerste hulpverleners en met gezondheidsklachten na afloop van het evenement naar de huisarts.