Waar grote groepen mensen samenkomen, is de kans op verspreiding van besmettelijke ziektes groter. Zeker als mensen de ziektes uit andere landen kunnen meenemen. Met de juiste hygiënevoorschriften kunnen de risico’s – ook in grote mensenmassa’s – tot een minimum beperkt worden. Daarvoor zijn er (landelijke) richtlijnen. De richtlijnen staan op de website van het RIVM. Of bekijk onze samenvattingskaart onderaan deze pagina.
Deze richtlijn is een hulpmiddel om de hygiëne van een kampeergelegenheid, jachthaven of groepsaccommodatie vorm te geven. In de eerste plaats is deze richtlijn geschreven voor eigenaars, omdat zij direct verantwoordelijk zijn voor een goede hygiëne binnen hun voorziening. Als ondersteuning voor eigenaars zijn gebruiksklare instructies opgenomen voor uitvoerend medewerkers.
Samenvattingskaart hygiënenormen accommodaties
Algemeen:
- Zorg dat uw voorziening op elk moment van de dag goed te bereiken is voor hulpdiensten.
- Maak wanden en vloeren van glad, niet-absorberend materiaal dat goed schoon te maken is.
- Zorg ervoor dat het afvalwater van toiletten, douches, wasbakken en andere huishoudelijke activiteiten wordt afgevoerd volgens de gemeentelijke (externe link) regels.
- Plaats voldoende afvalemmers met plastic zak (voorkeur voetbediening).
- Er is voldoende verlichting mogelijk om schoon te maken en het resultaat te kunnen zien.
- Indien van toepassing: maak een scheiding tussen wasruimten voor persoonlijke verzorging, watervoorziening voor voedselbereiding en wassen van kleding.
Slaapzaal:
- Gebruik wasbare matrashoezen die geen vocht doorlaten.
- Maak de slaapzalen goed schoon voordat er een groep verblijft.
- Locatie of gebouw met bestemming logiesfunctie of camping valt onder het drinkwaterbesluit en hierbij is Legionellapreventie verplicht.
- Een buurthuis of sportzaal welke geen bestemming hebben als logiesfunctie, waar eenmalig wordt overnacht hoeft niet aan legionellapreventie te doen. Altijd zinvol om te doen:
- Doorspoelen van leidingen om water te verversen.
- Temperatuur van de warmwaterbereider instellen op 60°C.
- Tijdelijke extra douches plaatsen: zorg dat de aanleg en het gebruik van de tijdelijke waterinstallatie voldoet aan het Waterwerkblad 1.4H en de aansluitvoorwaarden van het drinkwaterbedrijf.
Legionellapreventie:
- Stel een risicoanalyse en beheersplan op (door BRL6010 gecertificeerd bedrijf) voor waterinstallaties waar legionellapreventie vanuit volksgezondheidsrisico noodzakelijk is en voer het beheersplan uit.
- Zorg voor voldoende douches en wasgelegenheden:
- Plaats minimaal 1 douche per 35 gasten.
- Plaats minimaal 1 wastafel per 50 gasten.
- Zorg voor voldoende toiletten met handenwasgelegenheid met zeep en papieren handdoekjes.
- Vraag de leverancier bij het huren van douches om een certificaat of bewijs dat de faciliteit recent schoongemaakt is.
- Zorg dat de vloer en wanden geen vocht kunnen opnemen en gemakkelijk zijn schoon te maken tot een hoogte waar urine tegenaan kan spatten.
- De handenwasgelegenheden hebben stromend water, een zeepdispenser, een afvalemmer en er zijn papieren wegwerphanddoekjes om de handen te drogen.
- Plaats bij elk toilet een toiletborstel.
- Plaats speciale containers voor maandverband en tampons in de (dames)toiletten.
- Alle materialen in de douches moeten goed bestand zijn tegen water en waterdamp.
- Zorg voor een goede ventilatie van de douches.
- Controleer of de ventilatiecapaciteit van de ruimte geschikt is voor de gebruiksfunctie.
- Controleer bij het veranderen van de functie van een ruimte of de ventilatievoorziening nog voldoende is voor het maximaal aantal personen dat in de ruimte kan verblijven.
- Zorg voor een zichtbare instructie hoe voldoende moet worden geventileerd als de ventilatie door de gebruiker van de ruimte zelf moet worden geregeld.
- Ventileer 24 uur per dag.
- Lucht een ruimte voor ongeveer 10 à 15 minuten als de lucht niet meer fris ruikt (bijvoorbeeld in de pauze of na een bijeenkomst met een groep mensen). Lucht ook als er veel vocht in de ruimte is (bijvoorbeeld na het koken of douchen).
Als er een maaltijdvoorziening is:
- Bepaal volgens welke Hygiënecode(s) er op uw locatie wordt gewerkt. Zorg dat de gekozen code alle voedselprocessen dekt.
- Zorg dat iedereen die betrokken is bij voedselprocessen volgens de Hygiënecode voor de horeca werkt.
- Leeg afvalemmers minstens één keer per dag. Sluit de zakken goed en bewaar ze in gesloten rolcontainers. Plaats de containers niet in een ruimte met schone materialen.
- Houd de opslagplaats schoon, zodat er geen ratten of andere ongewenste dieren op afkomen. Plaats geen afval naast afvalcontainers. Zorg dat het afval wordt opgehaald voordat een container vol is.
- Verzamel glas en ander gevaarlijk afval apart.
- Hang de volgende informatie op een overzichtelijke plek:
- instructies bij ongevallen;
- gifwijzer;
- lijst met noodnummers (zoals de huisartsenpost en het ziekenhuis).
- Zorg voor minstens één EHBO-koffer. Vul de inhoud na gebruik aan en vervang materialen die over de datum zijn. Controleer de inhoud minimaal elke drie maanden.
Voor EHBO-post/ blarenprikpost:
- Zorg voor een geschikte naaldencontainer (UN3291) als er blaren worden geprikt.
- Gebruik alleen een desinfecterend middel dat door het Ctgb of het ECHA is toegelaten voor gebruik in Nederland. Controleer in het actueel gebruiksvoorschrift of het middel:
- geschikt is voor het ‘materiaal’ (bijvoorbeeld harde oppervlakken) dat u wilt desinfecteren; én
- effectief is tegen bacteriën en virussen.
- Zorg voor een puntig pincet of tekenpincet voor verwijderen van teken
- Zorg voor wegwerp handschoenen die voldoen aan de norm NEN-EN 374. Op de verpakking moet zowel deze norm als de afbeelding ‘beschermt tegen micro-organismen’ staan.
- Draag handschoenen wanneer de handen in aanraking kunnen komen met lichaamsvloeistoffen zoals: bloed, braaksel, of ontlasting.
- Berg schoonmaakmaterialen en -middelen op in een aparte opslagruimte met uitstortgootsteen.
- Geef iedereen die schoonmaakt instructies over:
- de manier van schoonmaken;
- de middelen die ze hiervoor moeten gebruiken;
- het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Werk volgens een schoonmaakschema.
- Desinfecteer alleen met desinfectiemiddelen die in Nederland zijn toegelaten (Ctgb).
Als een ongewoon aantal mensen in korte tijd ziek worden (bijv. braken en diarree), neem dan contact op met de afdeling infectieziektebestrijding van GGD-Gelderland-Zuid.
Telefoonnummer 088 – 144 72 80 of mail naar infectiepreventie@ggdgelderlandzuid.nl.