In huis

Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Als ongeboren kinderen en jonge kinderen het binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die zwanger willen worden.

Er zijn veel factoren die bepalen hoe intelligent een kind wordt. Het is daarom niet mogelijk om bij een individueel kind te zeggen of het minder intelligent is geworden doordat het lood binnengekregen.

Kijk voor meer informatie op de webpagina gezondheid en loden waterleidingen op GGDLeefomgeving.nl

Heb je schimmels in huis? Dan zie je zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of op het hout. Soms hebben ze een andere kleur. Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van:

  • keelpijn
  • niezen en hoesten
  • verstopte neus
  • piepende ademhaling
  • benauwdheid

Ben je allergisch? Dan kan het zijn dat je vaker en heftigere klachten krijgt.

Kijk voor meer informatie op de webpagina schimmels op GGDLeefomgeving.nl.

Op de websites van de Huurcommissie.nl en de Woonbond.nl vind je meer informatie over jouw rechten en/of plichten als huurder bij schimmelproblemen. Bij een conflict met de verhuurder kun je ook via de website van het Juridisch Loket advies vragen.

De lucht in huis vervuilt door allerlei stoffen. Deze stoffen komen van meubels, vloerbedekking, elektronica, bouwmaterialen en door het koken, roken en schoonmaken in huis. Onvoldoende frisse lucht in huis kan leiden tot luchtwegproblemen, hoofdpijn en allergische klachten. Goede ventilatie is daarom belangrijk voor jouw gezondheid.

Kijk voor meer informatie op de webpagina vervuilde lucht in huis op GGDLeefomgeving.nl.

De meeste mensen weten wel hoe gevaarlijk roken is. Maar veel mensen weten niet hoe schadelijk roken in huis is. Vooral voor kinderen. Als je binnen rookt, roken zij mee. Zonder dat ze dat willen. De rook zit vol giftige stoffen. Ook als de rook weg lijkt, zijn de giftige stoffen nog altijd in huis. Ze zijn zo klein dat je ze niet ziet en niet ruikt.

De giftige stoffen blijven heel lang in de lucht hangen en zetten zich vast op je kleren, vloeren, gordijnen en meubels. En op het speelgoed. Je kinderen krijgen ze binnen als ze thuiskomen.

Wist je dat in sigarettenrook:

  • meer dan 4000 giftige stoffen zitten? Bijvoorbeeld lood, benzeen en arseen
  • minstens 70 stoffen daarvan kanker kunnen veroorzaken?
  • die stoffen wel tot 5 uur in je huis blijven hangen en zich overal op vastzetten.

Kijk voor meer informatie bij roken in huis op de webpagina roken in huis op GGDLeefomgeving.nl.