In huis

Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Als ongeboren kinderen en jonge kinderen het binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die zwanger willen worden.

Er zijn veel factoren die bepalen hoe intelligent een kind wordt. Het is daarom niet mogelijk om bij een individueel kind te zeggen of het minder intelligent is geworden doordat het lood binnengekregen.

Kijk voor meer informatie op de webpagina gezondheid en loden waterleidingen op GGDLeefomgeving.nl

Heb je schimmels in huis? Dan zie je zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of op het hout. Soms hebben ze een andere kleur. Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van:

  • keelpijn
  • niezen en hoesten
  • verstopte neus
  • piepende ademhaling
  • benauwdheid

Ben je allergisch? Dan kan het zijn dat je vaker klachten krijgt en dat ze erger zijn.

Kijk voor meer informatie op de webpagina schimmels op GGDLeefomgeving.nl.

Op de websites van de Huurcommissie.nl en de Woonbond.nl vind je meer informatie over jouw rechten en/of plichten als huurder bij schimmelproblemen. Bij een conflict met de verhuurder kun je ook via de website van het Juridisch Loket advies vragen.

De lucht in huis raakt vervuild met allerlei stoffen. Deze stoffen komen van meubels, vloerbedekking, elektronica, bouwmaterialen, door het koken, roken, schoonmaken in huis en door de bewoners zelf. Onvoldoende frisse lucht in huis kan leiden tot luchtwegproblemen, hoofdpijn en allergische klachten. Goede ventilatie is daarom belangrijk voor jouw gezondheid.

Kijk voor meer informatie op de webpagina vervuilde lucht in huis op GGDLeefomgeving.nl.

De meeste mensen weten wel hoe gevaarlijk roken is. Maar veel mensen weten niet hoe schadelijk roken in huis is. Vooral voor kinderen. Als je binnen rookt, roken zij mee. Zonder dat ze dat willen. De rook zit vol giftige stoffen. Ook als de rook weg is, zijn de giftige stoffen nog altijd in huis.

De giftige stoffen blijven heel lang in de lucht hangen en zetten zich vast op je kleren, vloeren, gordijnen en meubels. En op het speelgoed.

Wist je dat in sigarettenrook:

  • meer dan 4000 giftige stoffen zitten? Bijvoorbeeld lood, benzeen en arseen.
  • minstens 70 stoffen daarvan kanker kunnen veroorzaken.
  • die stoffen wel tot 5 uur in je huis blijven hangen en zich overal op vastzetten.

Kijk voor meer informatie bij roken in huis op de webpagina roken in huis op GGDLeefomgeving.nl.

Veel mensen willen hun huis isoleren. Voor een beter milieu, of om geld te besparen. En dat is natuurlijk goed. Maar isoleren kan wel effect hebben op de lucht in je huis en op je comfort. En dus ook op je gezondheid.

Wil jij je huis isoleren? Kijk voor meer informatie over isoleren op de webpagina gezond verduurzamen op GGDLeefomgeving.nl.

Hoe fijn de warmte van de zon ook kan zijn, probeer deze warmte toch zoveel mogelijk buiten je woning te houden. Anders warmt je woning tijdens zomerse dagen te veel op en dat is onprettig en kan zelfs tot klachten leiden. Een zonnescherm, markies of rolluik aanbrengen, kan een oplossing zijn. Maar dat is al snel een erg kostbare klus. En in een huurwoning mag dit vaak ook niet zomaar. Gelukkig zijn er goedkopere opties om de zon uit je woning te houden. In deze flyer zetten we ze op een rijtje.

Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een driehoekig of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur, boom, schutting of paal. Een schaduwdoek kan worden geïnstalleerd in de tuin of aan de gevel om op die manier de directe zon van je huis of tuin tegen te houden. Hiermee wordt een deel van de warmte afgevangen. Hierdoor wordt het in de zomer minder warm in huis en je kunt in je tuin in de schaduw zitten.

Een schaduwdoek kun je kopen bij een bouwmarkt of tuincentrum. Je kunt kiezen tussen verschillende maten, kleuren, materialen en bevestigingsmaterialen. Ook heb je de keuze tussen een waterdoorlatend of een waterafstotend doek.

Kosten: €50 – €200

Parasol

Als een schaduwdoek niet aangebracht kan (of mag) worden, kun je ook een grote parasol voor het raam van de woning plaatsen. Voordeel van een parasol is dat die verplaatst kan worden. Je kunt zo de schaduw meebewegen met de zon.

Kosten: €100 – €300

Klemluifel

Een klembare luifel is een luifel die je voor het raam plaatst. Je hoeft hier niet voor te boren. Dat scheelt installatiewerk (en kosten). En het is een goede optie als je een huurwoning hebt waar niet in de muur

geboord mag worden. Het aanbod van klemluifels is eindeloos. Je kunt kiezen uit verschillende maten, materiaal, hellingshoek en weersbestendigheid.

Kosten: €100 – €200

Raamfolie

Er zijn verschillende soorten plakfolie voor het raam verkrijgbaar, die de warmte tegenhouden. Zo is er zonwerende raamfolie waar je nog wel doorheen kunt kijken. En er is folie met een verduisterend effect, het zogenaamde verduisteringsfolie. Zowel de zonwerende raamfolie als de verduisterende folie houden veel warmte van het zonlicht tegen. Let wel op met het plakken van folie op dubbelglas, laat je hierover informeren.

Zie je het niet zitten om de folie te plakken, dan kun je ook voor statische zonnefolie kiezen. Statische folie hecht zonder plakken aan het raam. Dit kun je er zo weer afhalen en opnieuw aanbrengen.

Kosten: €10 – €50

Zonnescreens

Er bestaan ook schaduwdoeken die je met zuignappen of ander bevestigingsmateriaal direct op het raam plaatst. Een raamschaduwdoek op maat is een voordelige en eenvoudige zonwerende oplossing om warmte en zonnestralen buiten te houden.

Kosten: vanaf €50

Ramen witten

Een zeer budgetvriendelijke optie is het witten van de ramen. Dit kan simpelweg door ze te verven met een mengeling van kalk en water. Of je koopt ‘kassenwit’, te verkrijgen bij de bouwmarkt of verfwinkels.

Dit laagje filtert het zonlicht, waardoor je woning minder snel opwarmt. Breng het laagje bij voorkeur aan de binnenkant aan, want aan de buitenkant kan het er door de regen afspoelen. Groot nadeel is dat je niet meer naar buiten kunt kijken, dus deze optie is niet geschikt voor alle ramen.

Kosten: €5 – €20

Schaduw van een boom

Een zeer natuurlijk vorm van zonwering, is het vergroenen van uw tuin en het planten van een boom. Een boom creëert schaduw en zorgt daardoor voor minder lichtinval in huis (afhankelijk van de plek) en opwarming van de gevel.

Daarnaast gebruiken bomen een deel van de inkomende zonnestraling om water te verdampen. Hierdoor wordt de lucht rond de boom koeler. Enig nadeel is dat een boom natuurlijk tijd nodig heeft om te groeien.

Kosten: vanaf €30