Teken en Lyme

Wat is een teek?

Een teek is een klein bruinzwart spinnetje van ongeveer één tot drie millimeter groot. Je kunt ze het hele jaar door tegenkomen in bossen, duinen en hoog gras. Teken bijten vaak in de periode van maart tot en met oktober. Een teek bijt zich vast in de huid van mensen en dieren en zuigt bloed op. Ze worden dan groter. Lees meer informatie over de teek op RIVM.nl.

Controleer op teken

Ben je in het groen geweest? Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten. Teken zijn piepklein en worden snel over het hoofd gezien. Gebruik een vergrootglas en help elkaar. Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, in de knieholtes, onder de oksels of tussen de billen. Controleer ook randen van je kleding en je oren, nek en haarlijn. Heb je een teek gevonden? Gebruik een scherp pincet en trek de teek er zo dicht mogelijk bij de huid uit. Onthoud goed waar en wanneer je bent gebeten. Lees meer informatie over een tekenbeet op RIVM.nl.

Ziekte van Lyme

Het grote gevaar van teken is dat ze ziekte van Lyme kunnen overdragen na een beet. Sommige teken zijn besmet met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Niet iedereen wordt ziek van de bacterie, maar sommigen krijgen de ziekte van Lyme. Klachten beginnen vaak met een rode kring rondom de beet. Lees meer over een tekenbeet op Een teek, pak m beet! op RIVM.nl.

Tips tegen teken

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in jouw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
  • Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit jouw kleding in met een insectenwerend middel dat DEETdiethyltoluamide bevat.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Melden tekenbeet

Ben jij of jouw kind gebeten door een teek, heb je een rode ring (erythema migrans) op de huid of heb je koorts gekregen na een tekenbeet? Meld het via www.tekenradar.nl. Via deze website kun je bijdragen aan landelijk onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Zorg dat de ouders, verzorgers of begeleiders de kinderen op teken controleren. Wil je meer informatie over teken en wat je kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt? Bekijk de folder Een teek, pak ‘m beet van het RIVM.

Tips

  • Voorkom dat kinderen in hoog gras of struiken komen. Dit kan door uw speelplaats goed bij te houden.
  • Blijf in de natuur op de wandelpaden.
  • Draag goed sluitende kleding.
  • Laat kleine kinderen een hoedje of petje dragen op het hoofd te beschermen tegen teken.
  • Je kunt met toestemming van de ouders de huid van de kinderen insmeren met maximaal 20% DEET.

Installeer de App Tekenbeet

Ben je of zijn je kinderen regelmatig “in het groen”? Weet je wanneer teken actief zijn en hoe je een teek moet verwijderen? Hoe zien teken er ook alweer uit? Op deze en vele andere vragen geeft de app “Tekenbeet” antwoord.

Installeer de app in de App Store.

Installeer de app in de Google Playstore.

Vragen en antwoorden 

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over Tekenbeten en Lyme op RIVM.nl.