Schurft

Do you want the information in multiple languages? Go to the website RIVM.nl.

Schurft is een besmettelijke aandoening, veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Dit beestje is niet te zien met het blote oog. De mijt graaft oppervlakkige gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Schurft wordt ook wel scabiës genoemd.

Schurft herkennen

Je herkent schurft aan de toenemende jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. Soms krijg je ook blaasjes en rode bultjes op je huid of zie je rode streepjes op de plek waar de mijt gangetjes heeft gegraven.

Ga voor behandeling naar de huisarts

Als je denkt dat je schurft hebt, ga dan naar de huisarts voor een behandeladvies. Schurft is namelijk goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Het is belangrijk om altijd in overleg met de huisarts te behandelen. Doe dit dus niet op eigen initiatief. Ook moet je maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60 graden.

Na behandeling kun je tijdelijk meer jeuk hebben doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. Twaalf uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Als de jeukklachten langer dan 6 weken aanhouden, neem dan weer contact op met de huisarts.

Het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich tegelijkertijd met jou laten behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat de schurft terugkomt. Op de webpagina schurft op Thuisarts.nl vind je meer informatie.

Schurft voorkomen

Iedereen kan schurft krijgen. Besmetting gebeurt door meer dan 15 minuten huid-huid contact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Gebruik dus geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander en vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.

Taboe

Er heerst helaas nog veel taboe rondom schurft. Het is echter wel belangrijk dat als je klachten hebt je naar de huisarts gaat. Als je schurft hebt is het van groot belang dat je mensen waarschuwt met wie je contact hebt gehad en dat zij ook behandeld worden. Het hebben van schurft heeft niks te maken met een slechte hygiëne, het kan iedereen overkomen.

Nee. Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten. Daarom is het belangrijk dat je je laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en je anderen besmet.

De klachten kunnen zijn:

  • Jeuk die steeds erger wordt. Je kunt overal op het lichaam jeuk krijgen, vooral als het warm is en ’s nachts.
  • Blaasjes en rode bultjes, bijvoorbeeld tussen de vingers, op de polsen en voeten.
  • Soms zijn er rode streepjes te zien op de huid. Dat zijn de gangetjes die de mijt graaft.

Je kunt besmet raken door het bed, kleding, verkleedkleren of knuffels te delen met iemand die schurft heeft. Maar ook door meer dan 15 minuten huidcontact met iemand te hebben die schurft heeft. Bijvoorbeeld als je een besmet iemand helpt met wassen en aankleden, seks hebt of samen in één bed slaapt.

Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft. In de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van pech als je schurft krijgt. Je kunt wel op het volgende letten:

  • Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander.
  • Geen lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.
  • Gebruik op reis je eigen lakens/lakenzak.
  • Draag beschermende kleding (zoals een T-shirt met lange mouwen en handschoenen) als je iemand met schurft verzorgt.

Om schurft te behandelen moet je ivermectine tabletten slikken of permetrine crème smeren. Je huisarts schrijft dit voor. Maar je kunt het ook kopen bij de apotheek. Sinds november 2022 kun je de behandeling vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Het gaat wel af van je eigen risico. Naast smeren of slikken moet je je kleren en beddengoed op 60 graden wassen of 3 dagen in een afgesloten zak stoppen bij kamertemperatuur (warmer dan 18 graden)

Daarnaast is het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich ook laten behandelen, en tegelijkertijd. Zelfs als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat je niet opnieuw besmet raakt

Je kunt gewoon naar je werk en naar school. Heb je voor je werk/ opleiding regelmatig of langdurig intensief huidcontact met andere mensen? Wacht dan met werken tot 12 uur na de behandeling. Overleg dit altijd met je leidinggevende of bedrijfsarts.

Heb je schurft en werk je in de zorg of kinderopvang of (para) medische sector neem dan contact op met de GGD.

Heb je nog andere vragen? 

Op maandag, dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur is er een schurftspreekuur. Bel hiervoor naar  088 -144 71 26.