Mpox
Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk en erg vervelend. Mpox werd voorheen monkeypox genoemd. Deze term wordt niet meer gebruikt.
Hoe herken je Mpox?
Als je Mpox hebt, krijg je vaak eerst last van:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Opgezwollen lymfeklieren
- Vermoeidheid
- Pijn in je endeldarm
Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je besmet bent geraakt. Na een paar dagen kun je een uitslag krijgen die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vaccinatie?
Vul op www.mantotman.nl de adviestool in.
Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact zoals knuffelen en seks.
Het is voor het eerst dat er een mpox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alles bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf
- Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met je huisarts. Ook als je twijfelt.
- Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met (mogelijk) Mpox? Ga dan in quarantaine en bel met de huisarts of met de poli seksuele gezondheid van de GGD als je daar bekend bent.
- Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of in de schaamstreek.
- Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met je huisarts, tenzij zij de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika zijn geweest, of de afgelopen 3 weken contact hadden met iemand met Mpox.
Dan blijf je thuis tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven. Er zijn aanwijzingen dat het virus mogelijk ook via sperma overgedragen kan worden. Omdat niet bekend is hoe lang het virus in het sperma blijft, wordt als voorzorgmaatregel geadviseerd om gedurende 12 weken na het verdwijnen van de huidlaesies condooms te gebruiken bij seksueel contact (zowel oraal, vaginaal als anaal).
Wat doet de GGD?
Testen en bron-en contactonderzoek
Mpox kun je aantonen met een test. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat je een risicocontact van iemand met Mpox bent? Dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.
Vaccineren
Vanaf 8 mei is er een nieuwe mogelijkheid voor hoog risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen Mpox. Het RIVM heeft vaccinaties tegen Mpox beschikbaar gesteld gesteld voor de volgende groepen:
Mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen, met gedrag waarbij er een verhoogd risico is op Mpox (ook mannelijke sekswerkers), specifiek:
- Personen die hiv-PrEP gebruiken of op de wachtlijst staan voor hiv PrEP en/of;
- Personen die het afgelopen half jaar 10 of meer seksuele partners hebben gehad en/of;
- Personen die sekslocaties en/of seksfeesten bezoeken en/of participeren in groepsseks en/of;
- Personen met hiv die op basis van het eerdere screeningscriterium (screening op hepatitis C als proxy voor hoogrisicogedrag) voor mpox-vaccinatie in aanmerking kwamen.
- Personen die een eerste vaccinatie hebben gehad in 2022 en nog een tweede vaccinatie nodig hebben.
Behoor je tot een van deze doelgroepen dan kun je een afspraak maken via onze afsprakenlijn 088 144 71 20. Bereikbaar op werkdagen, behalve woensdag, van 09:00 – 11:30 uur.
Reden van vaccinatie
Het doel van deze vaccinatiecampagne is om nieuwe uitbraken te voorkomen en op langer termijn Mpox te verwijderen uit Europa. Er is uit onderzoek gebleken dat vaccineren het meest effectief is bij MSM die het meeste risico lopen.
Ben je professional?
Voor overleg bel het volgende nummer: 088-144 7126. Ben je een huisarts? Bekijk de informatie op onze pagina voor huisartsen.
Meer informatie:
- RIVM: uitgebreide informatie over het Mpox virus
- RIVM: veelgestelde vragen over Mpox
- RIVM: vragen over vaccinatie
- RIVM: information in English
- Soa Aids Nederland: antwoord op je vragen over Mpox
Veelgestelde vragen
Er is vooral risico bij vaak en lang lichamelijk contact, zoals knuffelen of seks. De blaasjes zijn namelijk erg besmettelijk. Ook is er een kans dat het virus zich via de lucht verspreidt. Seks met condoom geeft daarom geen 100% bescherming voor Mpox. Met een condoom kun je ook niet alle blaasjes afschermen.
We verwachten dat het pokkenvaccin deels beschermt voor het Mpoxvirus. Hoe goed het beschermt, is nog onbekend.
In Nederland hebben we een klein aantal vaccins. Het ministerie van VWS en het RIVM besloten daarom om de groep met het hoogste risico te vaccineren.