Mpox

Wat is mpox?

Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk en erg vervelend. Mpox werd voorheen monkeypox genoemd. Deze term wordt niet meer gebruikt.

Hoe herken je mpox?

Als je Mpox hebt, krijg je vaak eerst last van:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Vermoeidheid
  • Pijn in je endeldarm

Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je besmet bent geraakt. Na een paar dagen kun je een uitslag krijgen die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Mpox uibraken

In 2022 was er een mpox-uitbraak in Nederland. De ziekte kwam vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het ging toen om de mpox-variant 2b. Op dit moment worden nog af en toe gevallen met deze variant vastgesteld in Nederland.

Sinds 2023 zijn er in Midden- en West-Afrika meerdere uitbraken van mpox. Hierbij is een nieuwe variant gevonden, de mpox-variant 1b. Over de eigenschappen van deze nieuwe variant is nog veel onduidelijk.
Er zijn tot nu toe geen meldingen van besmettingen met de mpox-variant 1b in Nederland.  We houden dit goed in de gaten. Daarvoor werkt het RIVM samen met artsen, GGD’en en laboratoria. Zorgverleners zijn alert op mensen met symptomen. Zo kunnen besmettingen snel worden vastgesteld. 

Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact zoals knuffelen en seks.

  • Heb je 1 of meer blaasje(s) op je lichaam, vooral rond de anus, penis, vagina of in het gezicht? En heb je huid-op-huid contact gehad met iemand met mpox? Neem dan contact op met je huisarts of met de poli seksuele gezondheid van de GGD als je daar bekend bent.
  • Heb je 1 of meer blaasje(s) op je lichaam, vooral rond de anus, penis, vagina of in het gezicht? En ben je in een gebied op het Afrikaanse continent geweest waar veel mpox is (zoals Democratische Republiek Congo en omringende landen)? Neem dan contact op met je huisarts of de poli seksuele gezondheid van de GGD als je daar bekend bent.
  • Heb je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact gehad met iemand met mpox? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Ook als je twijfelt

Dan blijf je thuis tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven. Er zijn aanwijzingen dat het virus mogelijk ook via sperma overgedragen kan worden. Omdat niet bekend is hoe lang het virus in het sperma blijft, wordt als voorzorgmaatregel geadviseerd om gedurende 12 weken na het verdwijnen van de huidlaesies condooms te gebruiken bij seksueel contact (zowel oraal, vaginaal als anaal).

Wat doet de GGD?

Testen en bron-en contactonderzoek

Mpox kun je aantonen met een test. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat je een risicocontact van iemand met mpox bent? Dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Vaccineren

Het is niet mogelijk om op eigen initiatief een vaccinatie te halen. Wel krijgen nauwe (seksuele) contacten van mensen bij wie mpox is vastgesteld een vaccinatie aangeboden.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de mpox of wil je meer informatie? Neem dan contact op met team Infectieziektebestrijding via 088 – 144 7126.

Meer informatie: