Bij maatschappelijke opvang maken we onderscheid tussen 2 soorten opvang:
- Eerste opvang (Algemene voorziening)
- Opvangvoorzieningen (Maatwerkvoorzieningen)
Eerste opvang
Een dak- of thuisloze kan maximaal 3 maanden gebruik maken van de eerste opvang. In deze periode kan hij of zij tot rust komen. Tegelijkertijd onderzoekt de zorgaanbieder welk traject nodig is om de situatie van deze dak- of thuisloze te verbeteren. De eerste opvang is een algemene voorziening. Dat betekent dat deze vrij toegankelijk is en dat iemand zich zelf kan melden bij de verschillende locaties.
Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Opvang
Dit is een 24 uurs opvang voor mensen en gezinnen die (dreigend) dakloos zijn met problemen op verschillende gebieden. Het lukt iemand niet om zelfstandig tot een oplossing te komen. Ook hulp uit het netwerk is niet (meer) voldoende. De periode van een traject maatwerkvoorziening duurt maximaal 3 maanden. In deze periode werkt iemand actief aan het verbeteren van zijn of haar leefsituatie. De begeleiding is afhankelijk van de situatie waarin deze persoon zich bevindt. Voor deze voorzieningen is een indicatie nodig van de centrumgemeente Nijmegen.
Er zijn drie zorgaanbieders die maatwerktrajecten maatschappelijke opvang aanbieden: Iriszorg, RIBW en het Droombankje.
De GGD onderzoekt of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening en verwijst naar een zorgaanbieder. De zorgaanbieder zorgt voor de plaatsing en de begeleiding.