Schurft is een besmettelijke aandoening, veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Dit beestje is niet te zien met het blote oog. De mijt graaft oppervlakkige gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Schurft wordt ook wel scabiës genoemd.
Schurft herkennen
Je herkent schurft aan de toenemende jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. Soms krijg je ook blaasjes en rode bultjes op je huid of zie je rode streepjes op de plek waar de mijt gangetjes heeft gegraven.
Ga voor behandeling naar de huisarts
Als je denkt dat je schurft hebt, ga dan naar de huisarts voor een behandeladvies. Schurft is namelijk goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Het is belangrijk om altijd in overleg met de huisarts te behandelen. Doe dit dus niet op eigen initiatief. Ook moet je maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60 graden.
Na behandeling kun je tijdelijk meer jeuk hebben doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. Twaalf uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Als de jeukklachten langer dan 6 weken aanhouden, neem dan weer contact op met de huisarts.
Het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich tegelijkertijd met jou laten behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat de schurft terugkomt. Kijk voor meer informatie op: www.thuisarts.nl/schurft
Schurft voorkomen
Iedereen kan schurft krijgen. Besmetting gebeurt door meer dan 15 minuten huid-huid contact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Gebruik dus geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander en vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.
Taboe
Er heerst helaas nog veel taboe rondom schurft. Het is echter wel belangrijk dat als je klachten hebt je naar de huisarts gaat. Als je schurft hebt is het van groot belang dat je mensen waarschuwt met wie je contact hebt gehad en dat zij ook behandeld worden. Het hebben van schurft heeft niks te maken met een slechte hygiëne, het kan iedereen overkomen!