Voor wie is beschermd wonen/beschermd thuis?
Beschermd wonen/beschermd thuis is voor mensen vanaf 18 jaar met psychiatrische problemen. Het gaat dan om mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Ook niet met hulp van bijvoorbeeld familie, vrienden of een hulpverlener. Op een beschermd wonen-locatie is 24 uur per dag zorg en begeleiding in de nabijheid of op afroep beschikbaar.
Wie regelt de toegang?
Toegang Beschermd Wonen adviseert aan centrumgemeente Nijmegen of iemand in aanmerking komt voor een beschermd wonen-locatie. In de regio Gelderland-Zuid voert de GGD deze taak uit. Centrumgemeente Nijmegen neemt het besluit en verstrekt de indicatie. Wij doen dit voor volgende gemeenten: Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Gennep, Berg en Dal, Heumen, Mook & Middelaar, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas & Waal, Wijchen.
Vanaf 01-01-2021 kunnen cliënten met langdurige GGZ problematiek toegang krijgen tot de Wlz.
De criteria hiervoor zijn:
- De aanwezigheid van een psychische stoornis.
- Er is permanent toezicht en/ of 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig, ter voorkoming van ernstig nadeel.
- De zorgbehoefte moet blijvend zijn.
Een aanmelding kan ingediend worden bij het CIZ.
Meer informatie hierover vindt u op: www.informatielangdurigezorg.nl
Aanbieders van beschermd wonen/beschermd thuis
In regio Gelderland-Zuid bieden de volgende instellingen zelf (in natura) beschermd wonen/beschermd thuis aan: Eleos, Iriszorg, Jados, Leger des Heils, Onder de Bomen, Pluryn, RIBW Nijmegen en Rivierenland, Unik, Woonzorgnet en Yulius. Centrumgemeente Nijmegen heeft, namens de hierboven genoemde gemeenten, met deze zorgaanbieders een contract afgesloten.
Beschermd wonen/beschermd thuis met een pgb
Wilt u beschermd wonen/beschermd thuis inkopen met een persoonsgebonden budget (PGB)? Dan onderzoekt Toegang Beschermd Wonen of beschermd thuis of beschermd wonen passend voor u is. In 2019 heeft de gemeente Nijmegen de beleidsregels rondom PGB aangescherpt. De belangrijkste wijziging is dat alleen u zelf een PGB mag beheren óf een eerste- of tweedegraads familielid of duurzame samenlevingspartner.
Wij onderzoeken of u een PGB kunt beheren. Dit betekent dat wij onder andere toetsen of u of het eerste- of tweedegraads familielid of duurzame samenlevingspartner:
- Een goede inschatting kan maken van uw ondersteuningsbehoefte en passende zorg.
- In een PGB plan kan onderbouwen waarom u een PGB wilt en hoe u dit gaat beheren.
- In het hulpverleningsplan en de zorgovereenkomst goede afspraken kan maken met uw zorgaanbieder(s).
- Zorgaanbieder(s) kan aansturen en aanspreken als de zorg niet goed is.
- PGB-administratie kan voeren.
Meer informatie
- Informatie over het persoonsgebonden budget vindt u op de website van PerSaldo.
- Informatie over voorwaarden voor een PGB en regels voor PGB-beheer vindt u in de Informatiefolder persoonsgebondenbudget.