Vervelende beestjes

Ongedierte in of om huis

Heb je last van ongedierte in huis, zoals ratten of muizen? Ongedierte kan schade veroorzaken aan jouw woning en zorgen voor overlast. Soms kan ongedierte ziekten overbrengen.

Hoe kom je van ongedierte af?

De GGD bestrijdt zelf geen ongedierte. Je kunt bij jouw gemeente informeren of zij ongedierte bestrijden. Je kunt ook contact opnemen met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

Gezondheidsklachten

Heb je gezondheidsklachten die te maken (kunnen) hebben met ongedierte neem dan contact op met jouw huisarts.

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor. Ze zitten in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Teken zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken bijten zich vast in de huid. De meeste mensen worden gebeten in de periode tussen maart en oktober. Maar wat zijn de risico’s van een tekenbeet?

Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als je een teek binnen 24 uur weg haalt, is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten. In Nederland draagt ongeveer één op de vijf teken de Lymebacterie bij zich. Maar dat is een gemiddelde, het kan in jouw woonomgeving dus ook hoger of juist lager zijn.

Kijk voor meer informatie over teken op GGDLeefomgeving.nl.

Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt. Typisch voor een bedwantsenbeet is dat je vaak drie beten op een rijtje ziet. We noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner.

Je kunt niet ziek worden van bedwantsen, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Ze bijten en ze veroorzaken jeuk. En de meeste mensen krijgen ook veel stress van het idee dat er beestjes in hun bed zitten. Bedwantsen zijn lastig te bestrijden.

Kijk voor meer informatie over bedwantsen op GGDLeefomgevingnl.

In de zomermaanden kunnen in eikenbomen nesten zitten van eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen hebben brandharen. Die brandharen kunnen vervelende klachten veroorzaken voor mens en dier. Tussen half mei en half juli zijn de rupsen actief. Daarna verpoppen ze tot vlinders. Ze laten dan echter nog een hoop brandharen achter in de nesten. Die kunnen dus ook na juli nog overlast geven.

Kijk voor meer informatie over eikenprocessierups op GGDLeefomgeving.nl.

Muizen in je huis zijn heel vervelend. Je hoort ze ’s nachts rondscharrelen boven plafonds en in spouwmuren. Ze knagen aan etensvoorraden, kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en maken je huis vuil met muizenpoep en urine.

Het is belangrijk om een muizenplaag te voorkomen. Zie of hoor je regelmatig muizen in je huis? Zorg dan dat je ze zo snel mogelijk bestrijdt. Een paar beestjes kunnen makkelijk een plaag worden. Ze planten zich namelijk heel snel voort.

Kijk voor meer informatie over muizen op GGDLeefomgeving.nl.

Ratten komen bijna overal ter wereld voor. Ze kunnen een aantal ziektes overdragen op mensen, vee of huisdieren. In Nederland kunnen ratten de ziekte van Weil overdragen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat ratten in de woonomgeving een plaag worden. Zie je regelmatig ratten rond je huis? Bestrijd ze dan zo snel mogelijk, want ze planten zich razendsnel voort.

Kijk voor meer informatie over ratten op GGDLeefomgeving.nl.

Veel mensen genieten van vogels in hun tuin en worden vrolijk van de vogelgeluiden in het voorjaar. Vogels zijn onmisbaar in de natuur. Ze verspreiden plantenzaden en eten insecten en muizen. Daarom zijn alle vogelsoorten beschermd en mogen we ze niet verjagen of doden. Maar sommige vogels geven overlast, vooral stadsduiven en aan de kust ook meeuwen. Het aanraken van vogels en vogelpoep kan gezondheidsrisico’s geven.

Kijk voor meer informatie over duiven en meeuwen op GGDLeefomgeving.nl.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over vervelende beestjes op GGDLeefomgeving.nl. Op de website van het Kenniscentrum voor Dierplagen (KAD) vind je meer informatie over ongedierte en bestrijding.