Piekeren

Piekeren is iets waar veel mensen regelmatig last van hebben. Bij ouderen kan het piekeren erger worden na een belangrijke levensgebeurtenis. Bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare of tijdens of na een ziekte. Piekeren kan leiden tot slaapproblemen, rusteloosheid, prikkelbaarheid en tot een slechte concentratie.

Tips om minder te piekeren

Gelukkig is er aan piekeren wat te doen. Onderstaande tips kunnen helpen om het piekeren te verminderen of te stoppen.

Zoek afleiding als je merkt dat je weer begint te piekeren. Ga bijvoorbeeld een boek lezen, tv-kijken, puzzelen, zingen of iemand bellen.

Beweeg iedere dag. Ga naar buiten of neem deel aan sport- of beweegactiviteiten. Dat ontspant en leidt af.

Een moment waarop je heel bewust gaat piekeren. Stop na een kwartier en zoek afleiding. De kans dat je op andere momenten piekert wordt zo een stuk kleiner.

Maak een lijstje van al jouw zorgen. Schrijf bij iedere zorg wat je kunt doen om het op te lossen. Probeer de dingen die je niet kunt veranderen los te laten.

Door praten neem je afstand van het probleem en zo kom je beter op oplossingen.

De meeste piekergedachten gaan over situaties die helemaal nooit gebeuren. Of over situaties die niet meer te veranderen zijn.

Piekeren is negatief denken. Bedenk eens een ander positief scenario? Hoe zou het ook kunnen gaan.

Op www.snelbeterinjevel.nl staat een gratis online training om piekeren aan te pakken. Het is een praktische training waarin het doen centraal staat!

Wat kunt je doen als het piekeren niet stopt?

Lukt het je niet om het piekeren te stoppen en heb je er last van? Neem dan contact op met jouw huisarts. Deze heeft informatie over trainingen of hulp. Met de juiste hulp kom je er echt vanaf.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over piekeren op Mentaal Vitaal. Heb je naast piekeren ook last van angstklachten? Kijk dan eens op www.thuisarts.nl.