Mondgezondheid

Ouder worden heeft gevolgen voor jouw lichaam en dus ook voor jouw gebit. Hieronder lees je dat je er zelf veel aan kunt doen om jouw mond gezond te houden. Want hoe gezonder de mond, hoe beter het leven!

Waarom is het belangrijk om de mond gezond te houden?

Ouderen die last hebben van hun mond, hebben vaak moeite met eten. Dit kan leiden tot tekorten en ondervoeding. Door goed voor jouw mond te zorgen, heb je minder kans op problemen met kauwen, slikken en eten.

Tandbederf, ontstoken tandvlees en slijmvliesinfecties kunnen erg pijnlijk zijn. Dit geldt ook voor blaren of drukplekken door een kunstgebit dat slecht past. Dit voorkom je door jouw gebit goed te verzorgen en regelmatig naar de tandarts te gaan.

Een kwart van alle 70-plussers heeft last van een onfrisse adem, vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond. Dit kan storend zijn in relaties.

Tips om jouw mond gezond te houden

Ga regelmatig voor controle naar de tandarts. Ook als je een kunstgebit hebt. De tandarts kan beoordelen of een kunstgebit nog goed zit en of het tandvlees nog gezond is.

Poets twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Gaat het tandenpoetsen minder gemakkelijk, bijvoorbeeld door stijve handen? Poets dan met een elektrische tandenborstel. Hierdoor hoef je zelf minder druk uit te oefenen en kun je jouw handen bijna stil houden.

Lees meer over elektrisch tandenpoetsen op allesoverhetgebid.nl.

Een tandenborstel komt niet bij alle plekken van jouw gebit. Houd de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon. Gebruik hiervoor ragers, tandenstokers of flossdraad.

Iedere keer dat je eet of drinkt wordt het glazuur van de tanden en kiezen aangetast door voedingsmiddelen. Het glazuur herstelt zich doordat jouw speeksel zuur neutraliseert. Heb je teveel eetmomenten dan krijgt het gebit geen tijd om te herstellen. Water drinken mag natuurlijk wel de hele dag.

Hoe herken je een gezonde mond? 

  • De mond is vochtig en ruikt niet. 
  • Je hebt geen pijn. 
  • Het tandvlees en gehemelte zijn lichtroze van kleur. 
  • De tong is roze van kleur en er zit geen witte of gele aanslag op. 
  • Het tandvlees bloedt niet. 
  • Er zijn geen puistjes of zweertjes in de mond.

Meer informatie