Gezond eten

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn belangrijk om langer te leven en om chronische ziekten en beperkingen zo lang mogelijk uit te stellen. 

Minder spiermassa: dus minder eten 

Een gevolg van ouder worden is dat spieren kleiner worden. Daar is niets aan te doen. Maar je kunt het proces wél vertragen. Door te blijven bewegen en genoeg eiwit te nemen. Omdat de spiermassa minder wordt heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten. Ook kan ouder worden betekenen dat je minder beweegt als vroeger. Wanneer je minder beweegt heb je ook minder eten nodig. 

Tips om gezond te eten als je ouder bent:

Eet1 boterham minder
Eet ½ tot 1 aardappel of 1 opscheplepel rijst/pasta minder

Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige producten. Zoals in vlees, vis, eieren en melkproducten (melk, yoghurt, kaas). En in graanproducten (brood, rijst), peulvruchten en noten.

Drink water of thee of koffie (zonder suiker) in plaats van frisdrank en sap.

Zorg voor een gezond ontbijt, lunch en diner. Tussendoortjes zijn niet noodzakelijk.

Pas op voor ondervoeding 

Veel thuiswonende 65-plussers zijn ondervoed. Bij ondervoeding kan iemand te mager zijn maar ook een gezond gewicht hebben of juist te zwaar zijn. Bij ondervoeding krijgt iemand onvoldoende calorieën en/of voedingsstoffen binnen. Dit kan bijvoorbeeld komen door eenzaamheid, gebitsproblemen, minder ruiken of geen eetlust meer hebben. Iemand die ondervoed is heeft vaak: weinig energie, minder weerstand, last van duizeligheid en minder kracht.

Meer informatie

Kijk voor gezonde voeding voor senioren op voedingscentrum.nl. Wil je weten wat er gebeurt als je onvoldoende calorieën binnen krijgt? Kijk dan op ondervoeding op voedingcentrum.nl. Algemene informatie over vind je op Goed gevoed ouder worden.

Bekijk het filmpje over ‘Hoe blijf je op gewicht na je 50ste’ op voedingscentrum.nl.