In Nederland krijgen mensen van 60 jaar en ouder een gratis griepprik aangeboden door de huisarts. Er zijn voor senioren meer vaccinaties mogelijk om de gezondheid te beschermen. Bijvoorbeeld vaccinaties tegen gordelroos of pneumokokken. Deze vaccinaties op maat zijn niet kosteloos. Een overzicht van de mogelijkheden staan op deze pagina.
Pneumokokken zijn bacteriën die voor ontstekingen, zoals longontsteking, kunnen zorgen. Vooral kinderen en ouderen kunnen ziek worden door pneumokokken.
In 2018 heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven om ouderen vanaf 60 jaar te vaccineren tegen pneumokokken. In het najaar van 2020 wordt gestart met vaccinatie van mensen van 73 tot en met 79 jaar oud via de huisarts. Het vaccin, Pneumovax23® biedt bescherming tegen 23 typen pneumokokken. De vaccinatie voorkomt niet alle infecties door pneumokokken. Maar na vaccinatie verloopt de ziekte milder en wordt sterfte voorkomen.
LET OP: Heeft u een gestoorde afweer door ziekte of gebruik van bepaalde medicijnen? Dan wordt een andere vaccinatie tegen pneumokokken geadviseerd. Zie hiervoor vaccinaties voor medische risicogroepen.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
Komt u niet in aanmerking voor een vaccinatie bij de huisarts? Dan kunt u de vaccinatie, op eigen kosten, verkrijgen bij GGD Gelderland-Zuid. Maak hiervoor een afspraak bij ons vaccinatiecentrum via tel. 088 – 368 73 00 of via de website ggdreisvaccinaties.
Wat kost de vaccinatie?
De kosten van het vaccin, pneumovax23®, vindt u in de Prijslijst 2023 . Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening.
Wordt vaccinatie tegen pneumokokken vergoed?
Als u van uw huisarts een uitnodiging voor de vaccinatie heeft ontvangen, is deze kosteloos. Zo niet, dan moet u de vaccinatie zelf betalen. Heeft u de vaccinatie nodig omdat u tot een medische risicogroep hoort? Bijvoorbeeld omdat u een verstoorde afweer heeft? Dan gelden andere adviezen. Zie hiervoor vaccinaties voor medische risicogroepen.
Pneumokokkenziekte, wat houdt dit in?
Pneumokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. Mensen kunnen ‘drager’ zijn van deze bacterie. De pneumokok zit dan tijdelijk in neus- of keelholte. Personen die drager zijn hoeven hier niet ziek van te worden. Wel kunnen ze de bacterie overbrengen naar anderen. Besmetting gebeurt via lucht of via direct contact, zoals zoenen. De bacterie veroorzaakt slechts bij een klein gedeelte van de mensen een ontsteking.
Pneumokokken kunnen infecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. De bacterie kan ook zeer ernstige infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Mensen met een ernstige infectie worden opgenomen in het ziekenhuis.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Heeft u nog vragen aan ons? Neem dan contact met ons op.
Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een besmettelijke huidziekte. Deze ziekte veroorzaakt pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam. De blaasjes vormen als het ware een gordel over het lichaam. Gordelroos treft vaak één arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
GGD Gelderland-Zuid biedt de vaccinatie op maat aan. Hiervoor maakt u een afspraak op het telefonisch vaccinatiespreekuur. Tijdens het telefonisch spreekuur bespreekt u met r onze arts of verpleegkundig specialist of vaccinatie zinvol is voor u.
Wat kost de vaccinatie?
Voor vaccinatie tegen gordelroos zijn twee vaccinaties nodig. De kosten van één vaccin Shingrix® vindt u in de Prijslijst 2023 .Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening.
Wordt vaccinatie tegen gordelroos vergoed?
Vooralsnog wordt het vaccin niet vergoed. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in.
Heeft u het vaccin nodig op advies van uw arts of omdat u bepaalde medicijnen gebruikt? Overleg dan met uw zorgverzekeraar of het vergoed wordt.
Gordelroos, wat houdt dit in?
Gordelroos wordt veroorzaakt door het hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Heeft iemand waterpokken gehad? Dan blijft het virus levenslang in de zenuwbanen van het lichaam aanwezig. Bij een verlaagde afweer kan het virus weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel lastig en soms pijnlijk.
Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een brandende of stekende pijn. Na een paar dagen komen er groepjes van blaasjes op het lichaam. Dat kan overal op het lichaam zijn, maar meestal rond de buik of het middel. De blaasjes zitten altijd aan één kant van het lichaam. Soms komt gordelroos voor in het gezicht, bij de ogen of in het oor. Zitten de blaasjes in of rond de ogen? Dan kan iemand een ontsteking van de zenuw in het gezicht krijgen. De spieren van het oog of van het gezicht kunnen dan verlamd raken. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in. Er komen dan korstjes die er vanzelf afvallen. De plek kan nog lang daarna pijn doen of een prikkend gevoel geven.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Heeft u nog vragen aan ons? Neem dan contact met ons op.
De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen. Deze mensen ontvangen in het najaar een uitnodiging van hun huisarts voor een kosteloze griepvaccinatie.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
Komt u niet in aanmerking voor een griepprik bij uw eigen huisarts? Maar wilt u deze wel graag ontvangen? Dan kunt u de vaccinatie, op eigen kosten, verkrijgen bij GGD Gelderland-Zuid. Maak hiervoor een afspraak bij ons vaccinatiecentrum via tel. 088 – 3687300.
Let op: het vaccin is alleen in het najaar beschikbaar.
Wat kost de vaccinatie?
U vindt de actuele prijs in de Prijslijst 2023 , dit is exclusief consultkosten.
Wordt de griepprik vergoed?
De griepprik wordt niet vergoed indien u deze via de GGD verkrijgt. Soms vergoed de werkgever de onkosten.
Griep, wat houdt dat in?
Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Bij griep is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Griep begint vaak zeer plotseling met:
- koude rillingen
- hoofdpijn
- heftige spierpijn en vermoeidheid
- keelpijn en droge hoest
- (hoge) koorts
De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig. Dn de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Bij sommige mensen veroorzaakt de griep ernstige klachten zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte hebben hierop meer kans. Mensen met hart- en longklachten kunnen daar door griep meer last van krijgen.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie: