Ziekten met chronische ontstekingen, zoals reuma of de ziekte van Crohn, worden vaak behandeld met medicijnen die de afweer remmen (immunosuppressiva). Daardoor komen de chronische ontstekingsreacties, die de klachten veroorzaken, tot rust. Maar deze medicijnen maken u ook gevoeliger voor infecties.
Tegen een aantal infectieziekten kunnen we vaccineren. Door vaccinatie bouwt u bescherming op. Het liefst vóórdat de behandeling is gestart. Omdat de medicijnen de werking van de vaccinatie kunnen verminderen. Maar ook als u al medicijnen krijgt, kunnen we u tegen sommige ziekten nog vaccineren.
Krijgt u nu of in de toekomst medicijnen die de afweer remmen? Laat u dan vaccineren, liefst vóór de start van de behandeling. Wij bekijken samen met u of vaccinaties zinvol voor u zijn. Dit noemen we de vaccinatiecheck. Maak een afspraak voor het telefonisch vaccinatiespreekuur. Hiervoor kunt u een e-mail te sturen, of vul het contactformulier in met een vraag over ‘Reizen en vaccinaties’. Tijdens het spreekuur bespreekt de arts de volgende vaccinaties met u:
Griepprik
Als u een verminderde afweer heeft, krijgt u elk najaar een uitnodiging voor de griepprik van uw huisarts. Neem contact op met uw huisarts als u geen uitnodiging heeft ontvangen. De griepprik is gratis. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM
Pneumokokken
Pneumokokken kunnen longontsteking veroorzaken, vooral als uw afweer verminderd is. Ouderen kunnen vanaf 2019 via de huisarts een vaccinatie tegen pneumokokken halen. Is uw afweer verminderd, bijvoorbeeld door medicijnen? Dan krijgt u een speciaal vaccinatieschema tegen pneumokokken, waardoor u beter beschermt bent. Wilt u bespreken of u in aanmerking komt voor het speciale vaccinatieschema? Maak dan een afspraak op het telefonisch spreekuur.
Waterpokken
Waterpokken kan ernstiger verlopen als uw afweer verminderd is. Heeft u waterpokken doorgemaakt als kind? Dan bent u de rest van uw leven beschermd. Weet u niet zeker of u waterpokken heeft doorgemaakt? Laat uw arts dan een bloedtest doen om te kijken of u antistoffen tegen waterpokken heeft. Als u geen antistoffen heeft, is het belangrijk dat u zich laat vaccineren.
Het vaccin wordt bij voorkeur gegeven vóórdat u start met medicijnen die de afweer remmen. Een serie bestaat uit 2 vaccinaties. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM
Gordelroos
Gordelroos is een vervelende ziekte die vaker voorkomt bij ouderen en bij mensen met een verminderde afweer. Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een huidziekte die zich kenmerkt door pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam.
Sommige medicijnen geven een hogere kans op gordelroos. U kunt zich hiertegen laten vaccineren, het liefst voordat u start met de medicijnen. Een serie bestaat uit twee vaccinaties. Deze worden gegeven met een tussenpoos van 2-6 maanden. Het vaccinwordt niet vergoed. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM
Mazelen
Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste mensen die geboren zijn na 1975 zijn ingeënt tegen mazelen. Mensen die geboren zijn voor 1965, hebben de mazelen doorgemaakt.
Bij mensen met een verminderde afweer kan mazelen ernstig verlopen. Daarom is het belangrijk om na te gaan of u beschermd bent tegen de mazelen. Bent u als kind gevaccineerd of heeft u de ziekte doorgemaakt? Dan bent u de rest van uw leven beschermd. Weet u het niet zeker? Bel met het RIVM om uw vaccinatiegegevens op te vragen: 088-6788951.
Bent u niet beschermd tegen de mazelen? Dan is het raadzaam om te vaccineren. U krijgt dan een BMR-vaccin, dat ook tegen de bof en de rode hond beschermd. Een los mazelen-vaccin is niet verkrijgbaar. Een serie bestaat uit 2 vaccinaties. De eerste vaccinatie moet minstens vier weken voor het starten van medicijnen die de afweer remmen gegeven worden. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om dit vaccin te geven als de afweer verminderd is.
Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het wordt overgedragen door contact met bloed, seksueel contact of van moeder naar kind tijdens de geboorte. Het virus kan ook leverkanker veroorzaken. Kinderen krijgen een gratis vaccinatie aangeboden tegen hepatitis B via het Rijksvaccinatieprogramma.
Sommige mensen hebben een verhoogd risico op het krijgen van dit virus. Bijvoorbeeld omdat zij werken in de zorg of veelvuldig reizen. Ook mannen die seks hebben met mannen hebben een verhoogd risico. Zij kunnen het vaccin kosteloos verkrijgen via de afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD.
Een serie bestaat uit drie vaccinaties. De eerste vaccinatie wordt bij voorkeur gegeven voordat u start met medicijnen die de afweer remmen. Na de vaccinatieserie wordt bloed geprikt om te kijken of uw lichaam voldoende antistoffen aangemaakt heeft.
Meer informatie vindt u op de website van het RIVM
HPV (baarmoederhalskanker)
HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV en meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet en kun je 10-15 jaar later kanker krijgen. Als je medicijnen gebruikt, of gaat gebruiken, die de afweer remmen, dan is het soms goed om je te laten vaccineren tegen HPV. Wij maken gebruiken van Gardasil-9®, dat tegen 9 typen HPV beschermt. Een vaccinatieserie bestaat uit twee of drie vaccinaties, afhankelijk van jouw leeftijd. Het vaccin wordt niet vergoed.
Afspraak
Maak een afspraak op het telefonisch spreekuur om te bespreken of een HPV-vaccinatie zinvol voor u kan zijn.
Meer informatie
Lees meer informatie over HPV op RIVM.nl. Of kijk op onze pagina Overige vaccinaties.
Vaccinaties voor (toekomstige) reizen
Mensen met een afweerstoornis zijn extra kwetsbaar en meer vatbaar voor bepaalde infecties. Sommige ziektes verlopen ook heftiger. Een goede voorbereiding op een (verre) reis is dan ook belangrijk. Is uw afweer ernstig gestoord? Dan kunt u beter niet naar bepaalde landen gaan. Ook is het belangrijk dat er op uw toekomstige reisbestemming goede gezondheidszorg voorhanden is.
Als uw afweer verminderd is, werken vaccinaties soms minder goed. Uw lichaam maakt dan niet genoeg antistoffen aan. Bij sommige vaccinaties kunnen we met een bloedtest kijken of uw lichaam goed gereageerd heeft op de vaccinatie. Uw lichaam heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken. Bezoek daarom 8-12 weken voordat u op reis gaat een vaccinatiecentrum.
Sommige vaccins mogen niet gegeven worden aan mensen die afweeremmers gebruiken, zoals het gele koorts vaccin. Dit vaccin wordt wel verplicht gesteld door sommige landen in Afrika en Zuid-Amerika. Soms moesten mensen hun reis annuleren, omdat zij niet gevaccineerd kunnen worden. Het risico van de reis is dan te groot. Daarom geven we dit vaccin bij voorkeur vóórdat u start met medicijnen die de afweer remmen. Doet u dat 4 weken van tevoren? Dan an beschermt het vaccin levenslang.
Voordat u start met medicijnen die de afweer remmen is het goed om na te denken over andere reisvaccinaties, . Bijvoorbeeld tegen hepatitis A. Vaccins werken dan beter, een nacontrole is meestal niet nodig en de beschermingsduur is langer.
Soms willen we overleggen met uw specialist of met een specialistisch centrum. Maak daarom op tijd een afspraak. Dan is er tijd genoeg tijd om een vaccinatieplan te maken. En om u te vaccineren en zo nodig te controleren of de vaccins goed hebben gewerkt.