Vaccinaties beschermen tegen infectieziekten. Als je op reis gaat adviseren we soms bepaalde vaccinaties. Maar ook in Nederland kunnen vaccinaties in sommige gevallen gezondheidswinst geven. De afdeling Reizigers & Vaccinaties van de GGD Gelderland-Zuid biedt onderstaande vaccinaties aan.
Vaccinaties
Een vaccinatie tegen pneumokokken wordt geadviseerd voor:
Behoort u niet tot één van deze groepen? En wilt u toch (informatie over) een vaccinatie tegen pneumokokken? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen met u of een vaccinatie zinvol is. En hoe u het beste gevaccineerd kunt worden. Er zijn namelijk verschillende vaccinatieschema’s.
HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV en meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet en kun je 10-15 jaar later kanker krijgen.
Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte. Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Het vaccin beschermt hiertegen. Bekijk het filmpje over HPV op rijksvaccinatieprogramma.nl.
HPV-vaccinatie tieners
Vaccinatie tegen HPV is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Ga voor meer informatie over HPV-vaccinatie tieners naar Extra vaccinatie voor kinderen.
HPV-vaccinatie voor 18- t/m 26-jarigen
De HPV-vaccinatie is voor jongeren van 18 tot en met 26 jaar. Sinds 2022 worden meisjes én jongens uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. Daarnaast krijgen in 2022 en 2023 tieners tot 18 jaar, die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn de kans zich te beschermen tegen HPV. In 2023 zijn dat jongeren die geboren zijn in 2011, 2010, 2007 en 2005. Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijgt in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV.
Uitnodiging
In januari 2023 ontvangt deze groep een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.
Heb je nog twijfels of wil je meer weten?
- https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv
- https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus/hpv
- https://www.jouwggd.nl//lichaam/baarmoederhalskanker/
- HPV keuzehulp
Wil je een afspraak maken?
Hoor je bij deze leeftijdsgroep van deze campagne en ben je nog niet eerder gevaccineerd hiervoor? Dan kun je een afspraak maken via: www.hpvafspraak.nl. Of bel 088-1608. Vergeet niet om je ID bewijs mee te nemen naar de afspraak.
HPV-vaccinatie buiten het RVP om
Wil je niet van het Rijksvaccinatieprogramma gebruik maken? Je kunt ook HPV-vaccinaties halen bij de afdeling Reizigers & Vaccinaties van GGD Gelderland-Zuid. Dit is op eigen kosten. Wij gebruiken Gardasil-9®, dat tegen 9 verschillende typen HPV beschermt. Dit vaccin beschermt ook tegen genitale wratten.
Je kunt een afspraak maken bij ons vaccinatiecentrum. Neem contact op via dit contactformulier. Vermeld hierbij dat het om een HPV-vaccinatie gaat. Je krijgt dan eerst een telefonisch gesprek met één van onze artsen of verpleegkundigen. Daarna maken we een afspraak voor de vaccinatie.
Wat kost de vaccinatie?
Een vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. De kosten van het vaccin, Gardasil-9®, vind je in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening.
Wordt vaccinatie met Gardasil-9® vergoed?
Een vaccinatie met Gardasil-9® wordt niet vergoed. Het Rijksvaccinatieprogramma gebruikt een ander vaccin, Cervarix ®, dat tegen 2 typen HPV beschermd. Vaccineren via het rijksvaccinatieprogramma is kosteloos.
Wie krijgen een kosteloze griepprik?
De volgende mensen worden elk jaar door hun eigen huisarts uitgenodigd voor de griepprik:
Daarnaast is het mogelijk dat uw werkgever u een griepprik aanbiedt.
Op eigen kosten een griepprik halen bij de GGD
Vanaf 25 oktober 2021 kunt u een afspraak maken via : www.ggdreisvaccinaties.nl > kies voor afspraak maken > kies voor de GGD vestiging (Nijmegen of Tiel) en kies voor een griepvaccinatie.
Gordelroos is een infectieziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Van alle mensen die 85 jaar oud worden, krijgt de helft ooit gordelroos. Het nieuwe vaccin Shingrix, is in 2019 door de Gezondheidsraad beoordeeld als ‘effectief en nuttig’ voor ouderen. Mensen kunnen er zelf voor kiezen om tegen betaling gevaccineerd te worden, onder andere bij GGD Gelderland-Zuid. In Duitsland, Frankrijk, Canada en de V.S. wordt vaccinatie tegen gordelroos wel kosteloos aangeboden door de overheid.
Wat is gordelroos?
De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of hebben het wel eens gezien bij iemand die ze kennen. Gordelroos (herpes zoster) is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes. Het wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus, hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Klik hier voor een video met informatie over de ziekte.In Nederland hebben de meeste mensen als kind waterpokken gehad. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwknopen van het ruggenmerg. Na jaren kan dit virus weer actief worden. Het risico hierop neemt toe met het ouder worden, vooral vanaf 50 jaar. Dit komt door de natuurlijke veroudering van het afweersysteem.
Complicaties van gordelroos
Soms kan gordelroos problemen geven. De meest voorkomende complicatie is zenuwpijn (postherpetische neuralgie, afgekort PHN). Nadat de blaasjes zijn verdwenen, kunt u last houden van erge (zenuw)pijn en tintelingen. Deze pijn kan soms maanden of zelfs jaren duren en is moeilijk te behandelen. Een hoge leeftijd geeft meer kans op PHN. Bij gordelroosinfecties in het gezicht kan een oogontsteking voorkomen. En in zeldzame gevallen kan gehoorverlies en verlammingen van de gezichts- en oogspieren optreden. Per jaar worden er 300 tot 400 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties van gordelroos.
Voorkom gordelroos, laat u vaccineren!
Gordelroos kunt u voorkomen door u te laten vaccineren tegen deze aandoening. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer, kunnen zich laten vaccineren. Er zijn twee vaccinaties nodig. Een serie van twee vaccinaties kost in totaal € 466,-. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/gordelroos/gordelroosvaccinatie.
Wilt u weten of deze vaccinatie iets voor u is? Stuur dan een mail met uw vraag en telefoonnummer naar vaccinaties@ggdgelderlandzuid.nl. U wordt dan gebeld door één van onze vaccinatie-artsen.
Een vaccinatie tegen kinkhoest wordt geadviseerd aan de volgende groepen:
Behoort u niet tot deze groepen, maar wilt u wel graag een vaccinatie tegen kinkhoest? Maak dan een afspraak voor vaccinatie via 088-3687300. Hier vindt u een overzicht van de kosten.
Een vaccinatie tegen mazelen wordt geadviseerd aan de volgende groepen:
Er bestaat geen los mazelenvaccin, er wordt gebruik gemaakt van een combinatievaccin tegen bof, mazelen en rode hond (BMR). Een BMR vaccinatie kunt u, op eigen kosten, krijgen bij de afdeling Reizigers en Vaccinaties van GGD Gelderland-Zuid. Maak een afspraak via 088-3687300.
Een vaccinatie tegen HiB (Haemophilus influenzae type B) wordt geadviseerd voor:
Buiten deze risicogroepen wordt deze vaccinatie in principe niet gegeven.
Een vaccinatie tegen hepatitis B wordt geadviseerd voor:
Er bestaat op dit moment geen vaccin tegen de ziekte van Lyme (borreliose).
Een vaccinatie tegen tuberculose wordt geadviseerd voor:
Waterpokken is zeer besmettelijk. Daarom hebben bijna alle kinderen in Nederland vóór de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Heeft iemand ouder dan 12 jaar nog geen waterpokken gehad? Dan wordt vaccinatie aangeraden. Dit omdat de ziekte vaak ernstiger verloopt bij oudere kinderen en volwassenen. Overweegt u een vaccinatie? Dan is het raadzaam om eerst met een bloedtest via de huisarts te bepalen of u echt geen waterpokken heeft gehad. Ook risicogroepen, zoals mensen met een gestoorde afweer, kunnen gevaccineerd worden.