Kinderen in Nederland krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de belangrijkste vaccinaties gratis aangeboden. Voor informatie over vaccinaties via het RVP, klik hier. Soms willen ouders graag extra bescherming voor hun kind. De volgende vaccins zijn, in overleg en meestal op eigen kosten, verkrijgbaar bij GGD Gelderland-Zuid.
Een infectie met het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan maag en darmen. Vooral jonge kinderen (6 tot 24 maanden) zijn kwetsbaar voor het rotavirus. Er is een vaccinatie beschikbaar, deze wordt gegeven via druppeltjes in de mond. De vaccinatie is – op eigen kosten – beschikbaar via GGD Gelderland-Zuid.
Rotavirus, wat houdt dit in?
Rotavirus is een virus dat een ontsteking van de maag en de darmen kan veroorzaken. Een infectie door rotavirus is een besmettelijke ziekte. Rotavirus komt regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. Niet iedereen die een infectie door rotavirus heeft wordt ziek. De eerste keer dat iemand besmet wordt, zijn er meestal wel klachten. De klachten beginnen vaak plotseling.
De klachten kunnen zijn:
- braken
- diarree
- koorts
- misselijk
- buikpijn en buikkramp.
De klachten duren meestal 4 tot 9 dagen. Soms raakt de zieke uitgedroogd door de diarree. De zieke wordt dan vaak opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
U kunt de vaccinatie – op eigen kosten – verkrijgen bij GGD Gelderland-Zuid. Hiervoor maakt u een afspraak op het [telefonisch vaccinatiespreekuur]. U vraagt een afspraak aan via ons contactformulier. Onze arts of verpleegkundig specialist kijkt samen met u of het zinvol is om uw kind te vaccineren. Vervolgens wordt het vaccin besteld en een afspraak voor vaccinatie ingepland. Uw kind heeft twee vaccinaties nodig. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minimaal 4 weken zitten. De eerste vaccinatie wordt bij voorkeur gegeven als uw kind 6-12 weken oud is en uiterlijk als uw kind 20 weken oud is.
Wat kost een vaccinatie?
De kosten van het vaccin, Rotarix®, vindt u in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening.
Wordt vaccinatie tegen rotavirus vergoed?
Nee, vaccinatie bij de GGD tegen rotavirus wordt niet vergoed.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Heeft u nog vragen aan ons? Neem dan contact met ons op.
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Van 2015 tot 2018 was er een stijging van het aantal mensen met meningokokkenziekte serogroep W. Daarom is het combinatievaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor peuters en tieners. Voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
Komt u of uw kind niet in aanmerking voor vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma? En wilt u toch een vaccinatie? Dan kunt u de vaccinatie, op eigen kosten, verkrijgen bij GGD Gelderland-Zuid. U maakt hiervoor een afspraak bij ons vaccinatiecentrum via tel. 088 – 3687300of via de website: www.ggdreisvaccinaties.nl.
Wat kost de vaccinatie?
De kosten van het vaccin vindt u in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening. Eén vaccinatie beschermt ongeveer 5 jaar tegen meningokokken typen A, C, W en Y.
Wordt vaccinatie tegen meningokokken ACWY vergoed?
Het vaccin wordt alleen via het RVP kosteloos aangeboden. Laat u zich vaccineren in verband met een reis? Dan kunt u de kosten soms declareren bij uw aanvullende zorgverzekering. Heeft u de vaccinatie nodig op medische indicatie. Bijvoorbeeld geen milt heeft. Dan kunt u mogelijk de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar. Zie ook vaccinaties voor medische risicogroepen.
Meningokokkenziekte, wat houdt dit in?
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ernstige ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. In Nederland komt de ziekte regelmatig voor. Bij besmetting met meningokokken kunnen kinderen of volwassenen in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een bloedvergiftiging (sepsis) of hersenvliesontsteking (nekkramp) krijgen.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Meningokokken B wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Vaccinatie tegen meningokokken type B is in Nederland niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
U kunt de vaccinatie, op eigen kosten, verkrijgen bij GGD Gelderland-Zuid. Een vaccinatieserie bestaat uit twee of drie vaccinaties. U maakt een afspraak via het telefonisch vaccinatiespreekuur. Onze arts of verpleegkundig specialist kijkt samen met u of het zinvol is om uw kind te vaccineren. Vervolgens wordt het vaccin besteld en een afspraak voor vaccinatie ingepland.
Wat kost de vaccinatie?
De kosten van het vaccin tegen Meningokokken B vindt u in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening. Een vaccinatieserie bestaat uit twee of drie vaccinaties, afhankelijk van de leeftijd. GGD Gelderland-Zuid maakt gebruik van het merk Bexsero® voor vaccinatie tegen meningokokken type B.
Wordt vaccinatie tegen meningokokken vergoed?
Nee, vaccinatie tegen meningokokken type B wordt niet vergoed. Heeft u de vaccinatie nodig op medische indicatie? Bijvoorbeeld omdat u geen milt heeft. Dan kunt u mogelijk de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar. Zie ook vaccinaties voor medische risicogroepen.
Meningokokkenziekte, wat houdt dit in?
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ernstige ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. In Nederland komt de ziekte regelmatig voor. Bij besmetting met meningokokken kunnen kinderen of volwassenen in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een bloedvergiftiging (sepsis) of hersenvliesontsteking (nekkramp) krijgen.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Heeft u nog vragen aan ons? Neem dan contact met ons op.
Waterpokken is zeer besmettelijk. Daarom hebben bijna alle kinderen in Nederland vóór de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Heeft iemand ouder dan 12 jaar nog geen waterpokken gehad? Dan wordt vaccinatie aangeraden. Dit omdat de ziekte vaak ernstiger verloopt bij oudere kinderen en volwassenen. Overweegt u een vaccinatie? Dan is het raadzaam om met een bloedtest via de huisarts te bepalen of u echt geen waterpokken heeft gehad. Ook risicogroepen, zoals mensen met een gestoorde afweer, kunnen gevaccineerd worden.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
U kunt de vaccinatie, op eigen kosten, verkrijgen bij GGD Gelderland-Zuid. U maakt een afspraak op het telefonische spreekuur. Onze arts of verpleegkundig specialist kijkt samen met u of vaccinatie mogelijk en zinvol is. Een vaccinatieserie bestaat uit 2 vaccinaties. En geeft waarschijnlijk levenslange bescherming tegen waterpokken.
Wat kost de vaccinatie?
De kosten van het vaccin, Provarivax®, vindt u in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening. Een vaccinatieserie bestaat uit 2 vaccinaties. Een vaccinatieserie geeft waarschijnlijk levenslange bescherming tegen waterpokken.
Wordt vaccinatie tegen waterpokken vergoed?
Een vaccinatie tegen waterpokken wordt niet vergoed. Heeft u de vaccinatie nodig op medische indicatie? Bijvoorbeeld omdat u medicijnen gaat gebruiken die de afweer remmen? Dan kunt u mogelijk de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar. Zie ook vaccinaties voor medische risicogroepen.
Waterpokken, wat houdt dit in?
Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Meestal begint het met lichte koorts en hangerigheid. Na 1 of 2 dagen ontstaan op de huid kleine rode bultjes. Deze bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken. Na een paar dagen drogen ze op en worden het korstjes. Meestal verloopt de ziekte mild. Volwassenen en vooral zwangere vrouwen hebben vaak meer klachten. Ook bij een afweerstoornis kan waterpokken ernstiger verlopen. Soms kan waterpokken ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld hersenontsteking.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Heeft u nog vragen aan ons? Neem dan contact met ons op.
HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV en meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet en kun je 10-15 jaar later kanker krijgen.
Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat 2 prikken genoeg zijn om langere tijd bescherming te geven. Na een halfjaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. We vaccineren met het vaccin ‘Cervarix’. Dit vaccin beschermt tegen HPV-type 16 en 18.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?
Vaccinatie tegen HPV is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Jongens en meisjes krijgen een oproep voor vaccinatie via de afdeling jeugdgezondheidszorg. Zij krijgen dit in het jaar dat zij tien jaar worden.
HPV-vaccinatie buiten het RVP om
Wil je niet van het Rijksvaccinatieprogramma gebruik maken? Je kunt ook HPV-vaccinaties halen bij de afdeling Reizigers & Vaccinaties van GGD Gelderland-Zuid. Dit is op eigen kosten. Wij gebruiken Gardasil-9®, dat tegen 9 verschillende typen HPV beschermt. Dit vaccin beschermt ook tegen genitale wratten.
Je kunt een afspraak maken bij ons vaccinatiecentrum. Neem contact op via dit contactformulier. Vermeld hierbij dat het om een HPV-vaccinatie gaat. Je krijgt dan eerst een telefonisch gesprek met één van onze artsen of verpleegkundigen. Daarna maken we een afspraak voor de vaccinatie.
Wat kost de vaccinatie?
Een vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. De kosten van het vaccin, Gardasil-9®, vind je in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening.
Wordt vaccinatie met Gardasil-9® vergoed?
Een vaccinatie met Gardasil-9® wordt niet vergoed. Het Rijksvaccinatieprogramma gebruikt een ander vaccin, Cervarix ®, dat tegen 2 typen HPV beschermd. Vaccineren via het rijksvaccinatieprogramma is kosteloos.
Meer weten
Kijk voor meer informatie over HPV op RIVM.nl. Of kijk op onze pagina Overige vaccinaties.
Vragen
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Contact
Heeft u een vraag of wilt u een (telefonische) afspraak maken? Dan kunt u het contactformulier invullen of een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur.
Let op: niet alle vaccins zijn op voorraad. Neem daarom eerst (telefonisch) contact op voordat u naar ons toe komt.