Nee, geen enkel coronavaccin is een levend vaccin.
Coronavirussen kenden we al van de SARS-epidemie. Covid-19 is hierop een variant. De genetische code van Covid-19 is snel bekend gemaakt. Daardoor konden onderzoekers wereldwijd meteen beginnen met het maken van een vaccin. Er was veel geld beschikbaar. Het is vaak lastig om vrijwilligers voor het testen van een vaccin te vinden. Nu waren er vrijwilligers in overvloed.
Normaal wordt een vaccin pas gekeurd als het helemaal af is. Er is nu direct, vanaf het begin, door de instanties meegekeken. Hierdoor is er veel tijd bespaard. Alle controles die normaal plaatsvinden voordat een vaccin wordt goedgekeurd, zijn nu ook uitgevoerd.
Ondanks de snelle ontwikkeling is het vaccin dus wel veilig.
Er zijn 2 inentingen nodig. Tussen de 2 inentingen zitten 3 weken. Er mag maximaal 4 weken tussen de inentingen zitten.
Vanaf 4 januari ontvangen medewerkers van zorginstellingen van hun werkgever een uitnodiging. In de uitnodiging staat hoe zij een afspraak kunnen maken voor de vaccinatie. Niet iedereen krijgt tegelijk een brief. De zorgmedewerkers van verpleeghuizen zijn het eerst aan de beurt.
Voor het vaccineren van de eerste groep zorgprofessionals (werkzaam in de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning) krijgen werkgevers die aangesloten zijn bij een koepelorganisatie een uitnodigingspakket doorgestuurd door de koepel. Als eerste komen de zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg aan de beurt. De werkgevers zorgen ervoor dat alle zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen met direct patiëntencontact, inclusief de zzp’ers die zij inhuren, een uitnodiging krijgen voor de vaccinaties. Werknemers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning kunnen pas worden uitgenodigd indien daarvoor expliciet een signaal wordt gegeven via de koepelorganisaties.
Niet alle zorgorganisaties (vaak kleinere maar ook grotere) zijn aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt, dus ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.
Bent u werkgever, wel aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Neem contact op met uw koepelorganisatie.
Bent u werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl).
Bent u zzp’er? Neem contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven.
Nee. Het vaccin beschermt goed bij de meeste mensen, maar geeft geen honderd procent bescherming. Daarom is het belangrijk om met mondkapje en PBM te blijven werken. Mogelijk verandert dit in de toekomst.
Nee, mantelzorgers vormen géén aparte groep . U moet wachten tot u zelf aan de beurt bent, bijvoorbeeld als 60-plusser.
Nee, vrijwilligers vormen géén aparte groep in de vaccinatiestrategie. U moet wachten tot u zelf aan de beurt bent, bijvoorbeeld als 60-plusser.
Waarschijnlijk niet. Er wordt onderzoek gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen.
Ja, dat moet.
Het duurt nog zeker enkele maanden voordat er voldoende Nederlanders gevaccineerd zijn om de maatregelen af te kunnen bouwen.
- Het vaccin kan koorts, vermoeidheid en spierpijn als bijwerking geven. Heeft u één van deze symptomen, of een combinatie daarvan, binnen 48 uur na vaccinatie? Dan komen de klachten zeer waarschijnlijk van het vaccin. Het is dan niet nodig om u te laten testen.
- Krijgt u koorts na 48 uur ná de vaccinatie? Blijf dan thuis en laat u testen.
- Krijgt u binnen 48 uur na vaccinatie andere typische coronaklachten, zoals verkoudheid, hoesten of benauwdheid? Verkoudheid, hoesten en benauwdheid zijn géén bijwerkingen van het vaccin. Blijf thuis en laat u testen.
Ja, maar pas 4 weken ná de testdatum of 4 weken na het begin van de klachten. Dit om eventuele bijwerkingen van de vaccinatie te kunnen onderscheiden van coronaklachten. Heeft u 4 weken na de testdatum nog klachten, zoals vermoeidheid of reuk/smaakverlies? Dan kunt u zich gewoon laten vaccineren.
Het vaccin van Pfizer is getest en goedgekeurd voor personen vanaf 16 jaar. Er wordt onderzocht of het vaccin ook veilig is voor jongere kinderen. Tot die tijd mogen alleen personen vanaf 16 jaar gevaccineerd worden. Onze GGD vaccineert alleen jongeren vanaf 18 jaar.
U krijgt na vaccinatie een papieren vaccinatiebewijs. U mag ook uw eigen gele vaccinatieboekje meenemen, hierin worden dan stickers geplakt.
Als u hiervoor toestemming geeft, wordt uw vaccinatie ook geregistreerd:
- in het landelijke registratiesysteem
- bij uw huisarts.
Hieronder vindt u van op een aantal veel gestelde vragen antwoord.
Op de website van het RIVM vindt u nog meer veel gestelde vragen en antwoorden.