Veelgestelde vragen

GGD Gelderland-Zuid heeft de meest gestelde vragen bij de afdeling Seksuele Gezondheid voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op je vraag naar keuze en je leest het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Je kunt naar de huisarts gaan of een afspraak maken bij de GGD bij jou in de buurt.

Nee, je kunt alleen op afspraak bij de GGD terecht. Hiervoor moet je bellen.

Nee, je hebt de afspraak met de verpleegkundige/arts alleen. Uiteraard mag iemand met je mee naar de GGD, maar hij of zij moet wachten in de wachtruimte, als jij je afspraak hebt.

Nee, het soa-onderzoek is gratis. Gegevens van je ziektekostenverzekering hebben wij niet nodig.

Nee, dat is nog te vroeg. Chlamydia en gonorroe kun je twee weken na een onbeschermd contact betrouwbaar testen. Voor een betrouwbare hiv en/of syfilis uitslag moet je 3 maanden wachten na een onbeschermd contact.

Je wordt altijd onderzocht op chlamydia en gonorroe. De verpleegkundige of arts beoordeelt of je ook getest wordt op syfilis, hepatitis B en hiv.

Nee, dat klopt niet. Mannen mogen tijdens hun bezoek aan de soa-poli op het toilet plassen in een potje. Het is belangrijk dat zij 1 uur voor het onderzoek niet hebben geplast.

Vrouwen nemen tijdens hun bezoek zelf een vaginaal swabje af op het toilet. Hierbij is geen arts/verpleegkundige aanwezig. Heb je ook klachten? Soms is het nodig dat er een inwendig onderzoek wordt gedaan. Dit gebeurt alleen met jouw toestemming. Alles wordt van tevoren duidelijk aan je uitgelegd.

Ja, je kunt gewoon een soa-test afnemen als je ongesteld bent. Heb je klachten die passen bij een SOA? Dan wil de arts soms een inwendig onderzoek doen. Dit onderzoek gaat beter als je niet ongesteld bent.

Nee, dat kan niet. Wanneer je risico hebt gelopen op een hiv-besmetting heb je ook risico gelopen op andere soa.

Op het internet en in de winkel worden soa-zelftesten verkocht. Hiermee kun je zelf thuis een test afnemen. Geeft de soa-thuistest meteen de uitslag? Dan is de test niet betrouwbaar genoeg voor het aantonen of uitsluiten van een soa. Soa-testen die je na afname naar een laboratorium moet sturen voor de uitslag, zijn meestal wel betrouwbaar. Bij twijfel neem je contact op met onze afdeling Seksuele Gezondheid door te bellen naar 088 – 144 71 20. Lees meer over  betrouwbare thuistesten bij Soa Aids Nederland.

Slik dan binnen 72 uur de morning-afterpil. De morning-afterpil bestaat uit één tablet die je moet innemen. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onveilige seks slikt, is de kans op een zwangerschap het kleinst. Daarna is de betrouwbaarheid iets kleiner. Lees meer informatie over anticonceptie op de website van Sense.

Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die misschien hiv heeft, loop je risico op een hiv-infectie. Onveilige seks, is seks zonder condoom of waarbij het condoom kapot is gegaan. Daardoor komt sperma of bloed van de ene partner in aanraking met slijmvlies (de vagina, anus en mond) of een huidwond van een ander.

Heb je onveilige seks gehad met iemand die (mogelijk) hiv-positief is, dan is er PEP. PEP staat voor Post Exposure Profylaxis. Bij vragen of twijfel bel je onder kantoortijden met de GGD (088 – 144 71 96). Vraag naar de verpleegkundige/arts van team Seksuele Gezondheid. Buiten kantoortijden (’s avonds, ’s nachts en in het weekend) kun je contact opnemen de huisartsenpost.

De behandeling is bij de GGD gratis.

De GGD verzamelt in opdracht van de overheid gegevens. Zo krijgt de overheid een beeld van de seksuele gezondheid van de inwoners van Nederland. Deze gegevens worden anoniem verzameld en zijn niet te herleiden naar persoonsgegevens. Ook sturen we deze gegevens nooit naar een huisarts of een zorgverzekering.

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) verplicht de GDD om van de behandeling van een patiënt een dossier bij te houden. Deze verplichting draagt bij aan zowel de kwaliteit als de continuïteit van zorg aan de patiënt.

Als er een soa wordt gevonden, krijg je daarvoor een behandeling. Jouw vaste sekspartner behandelen we mee. Zo voorkomen jullie dat jullie elkaar opnieuw besmetten. Het is daarnaast heel belangrijk, dat je de personen waarmee je seks hebt gehad waarschuwt. Zij kunnen zich dan laten testen op soa en ook behandeld worden. De GGD kan je helpen bij de partnerwaarschuwing. Dit kan ook anoniem. Op soaaids.nl lees je hoe en wie je kunt waarschuwen.

Vaak is een soa goed te behandelen. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis krijg je antibiotica en zijn je klachten meestal snel over. Van herpes kun je niet genezen. Het virus dat dit veroorzaakt blijft in je lichaam. Klachten kunnen terugkomen. Je kunt soms wel iets aan de klachten doen. Genitale wratten zijn ook niet altijd te genezen. Het virus blijft vaak een tijd in je lichaam. Je kunt vaak wel wat aan de klachten doen, maar de wratten kunnen terugkomen. Van hiv kun je niet genezen. Je kunt wel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt door hiv. Krijg je een goede behandeling? Dan kun je hiv niet doorgeven aan anderen.

Lees per soa welke behandeling bij een soa je kunt krijgen op de website soaaids.nl.

Doorverwijzen naar een specialist doet de GGD uitsluitend na overleg met jou. Verwijzen gebeurt onder je echte naam en geboortedatum. Het is mogelijk dat daarna telefonisch of per brief contact met je wordt opgenomen door de specialist.

Nee, niet standaard. Soms is het belangrijk dat de huisarts wél op de hoogte is van jouw diagnose. Het informeren van de huisarts gebeurt uitsluitend met jouw toestemming, wel zijn je echte naam en geboortedatum hiervoor nodig. Het is mogelijk dat daarna telefonisch of per brief contact met je wordt opgenomen door de huisarts.