Risicogroepen
Seksuele gezondheid risicogroepen
Het team Seksuele Gezondheid van de GGD richt zich op het bevorderen van de seksuele gezondheid van de bewoners in onze regio. Dit geven we vorm met een spreekuur ‘Seksuele Gezondheid’, waarin we onder andere soa-testen aanbieden. De overheidsregeling “Aanvullende Seksuele Gezondheid” financiert dit, het is daarmee kosteloos voor de patiënt. De spreekuren zijn voor de hoog-risicogroepen zoals hieronder gedefinieerd en als aanvulling op het bestaande huisartsenaanbod.
Wie kan ik verwijzen naar de soa-poli?
Niet alle mensen uit de hoog-risicogroepen hieronder behoren tot onze doelgroep. Wij maken per patiënt een afweging of deze persoon in aanmerking komt voor (gratis) soa-testen en of we voldoende plek hebben op de GGD poli. Met name de jongeren boven de 23 jaar met laag risico op soa, vallen af tijdens telefonische triage. Wij adviseren hen de soa-test bij de huisarts te laten doen. Dus mocht je jouw patiënt attenderen op het (gratis) testen bij de GGD, weet dan dat de mogelijkheid bestaat dat de patiënt naar jou wordt terugverwezen. Patiënten die zeker niet in aanmerking komen zijn: vrouwen die komen testen voor een spiraalplaatsing; vrouwen met candidaklachten; mannen en vrouwen boven de 23 jaar die enkel en alleen voor de zekerheid willen testen.
Alle risicogroepen
- mannen en transpersonen die seks hebben met mannen;
- personen die voor seks betaalt krijgen in goederen of geld;
- nieuwkomers/ migranten
- slachtoffers van verkrachting of ander seksueel geweld;
- jongeren <23 jaar (zie paragraaf hierboven)
Mensen die niet tot deze risicogroepen behoren, verwijzen we door naar de huisarts of een andere zorgverlener. Patiënten met soa-gerelateerde klachten die wij niet op korte termijn kunnen inplannen, adviseren wij ook naar de huisarts te gaan.
Uitzondering maken we voor patiënten waarbij je een soa-test indiceert, maar die bij jou een soa-test weigeren door een tekort aan financiële middelen. Om op jouw verzoek deze patiënt in te kunnen plannen, vragen wij om een telefonische doorverwijzing. Bel 088-144 7204 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur.