Leerkrachten hebben regelmatig te maken met leerlingen die klagen over pijn. Bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, oorpijn of pijn na een insectenbeet. Vaak zijn deze pijnklachten vrij eenvoudig te behandelen, met bijvoorbeeld een pijnstiller. Ook krijgen leerkrachten wel eens het verzoek van ouders om een medicijn toe te dienen bij hun kind, bijvoorbeeld bij een chronische ziekte.
Leerkrachten begeven zich hiermee op een terrein waarvoor zij niet gekwalificeerd zijn. Leerkrachten en schoolleiding moeten zich realiseren dat wanneer zij fouten maken of zich vergissen, zij voor deze handelingen aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Het Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen geeft scholen een handreiking hoe te handelen bij het toedienen van medicijnen of het uitvoeren van een medische handeling bij een kind. Het protocol bevat ook voorbeeldformulieren en bekwaamheidsverklaringen.
Voor meer informatie over geneesmiddelen verstrekking op school, thermometer, huid- en wondverzorging, risico van bloed en risico van bijten, zie pagina 18 t/m 20 en bijlage 6 van de Hygiënerichtlijn voor basisscholen. Meer informatie over het gebruik van de epipen zie je in het filmpje.
Gaat er onverwachts iets mis bij het toedienen van medicijnen of het uitvoeren van een medische handeling bij een kind? Volg dan het Handelingsprotocol bij calamiteiten.
Heeft u naar aanleiding van deze protocollen nog vragen of sluiten de protocollen niet aan bij een specifieke situatie? Neem dan contact op met de jeugdarts van uw school of met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD.