Laaggeletterden hebben grote moeite met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van informatie. Zij beschikken niet over de minimale vaardigheden om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren. In tegenstelling tot laaggeletterden kunnen analfabeten (ongeletterden) helemaal niet lezen en schrijven.
De cijfers
1 op de 9 mensen tussen de 16 en 65 jaar in Nederland is laaggeletterd. Dat zijn in totaal 1,35 miljoen mensen. Tel daar de 65+ers bij op, dan komen we op een totaal van 2,5 miljoen. Twee derde van de laaggeletterden is van Nederlandse afkomst en een derde is van buitenlandse afkomst. 57% van de laaggeletterden is vrouw en 43% is man.
Laaggeletterdheid komt (nog steeds) bij alle leeftijdscategorieën voor. Ook hebben laaggeletterden verschillende onderwijsachtergronden.
Waarom aandacht voor laaggeletterdheid op basisscholen
Er zijn een aantal redenen te noemen:
- 15 procent van de leerlingen verlaat de basisschool met een taalachterstand van twee jaar. Als die achterstand er op volwassen leeftijd nog steeds is, dan is er sprake van laaggeletterdheid.
- Laaggeletterdheid komt nog vaak voor, ook in de leeftijdscategorieën van ouders van basisschoolleerlingen. Hoe lager het opleidingsniveau van ouders, hoe groter de kans dat ze laaggeletterd zijn.
- Kinderen die opgroeien bij laaggeletterde ouders, hebben meer kans om zelf ook laaggeletterdheid te worden. Doordat ze opgroeien in een taalarme omgeving.
Aan de slag met Laaggeletterdheid
Wilt u met laaggeletterdheid aan de slag? Klik dan hier verder naar het stappenplan.