Mediawijsheid

Alle documenten op deze pagina zijn niet digitoegankelijk. Neem contact met ons op wanneer je een toegankelijke versie nodig hebt.

Kinderen groeien op in een digitaal tijdperk. School en thuis lopen daardoor steeds meer in elkaar over. Het begeleiden van kinderen in het omgaan met sociale media is daarmee ook een taak van scholen geworden. Vooral zelfbeheersing en begrenzing moeten kinderen leren. Het jong aanleren van bewust mediagebruik, zorgt voor een gezonde balans op de lange termijn. GGD Gelderland-Zuid houdt zich vooral bezig met de gezondheidsaspecten van mediawijsheid. Denk hierbij aan cyberpesten, sexting, social media- en gameverslaving.

Cijfers

In 2021 voerde GGD Gelderland-Zuid opnieuw de Kindermonitor uit. Ouders met een kind op de basisschool beantwoordden vragen over hun kind, over gezondheid, welbevinden, leefstijl en opvoeding. De belangrijkste resultaten van kinderen van 4-12 jaar rond het thema ‘Mediawijsheid’ lees je hieronder.

  • Beeldschermgebruik
    Voor kinderen geldt het advies om maximaal 2 uur per dag te besteden aan internet, smartphone, tv kijken of gamen. Toch zit 2 op de 5 kinderen gemiddeld meer dan 2 uur per dag (buiten schooltijd om) voor een beeldscherm. Wel heeft 71% van de ouders regels en afspraken over het aantal uur dat het kind op de computer/laptop/telefoon mag besteden.
  • Social media:
    onder 4 t/m 7 jarigen zit nog maar 2% op sociale media, maar bij de 8 t/m 11 jarigen is dit al gestegen naar bijna de helft (48%). De meeste ouders geven wel aan altijd of soms de activiteiten van het kind op social media te volgen.
  • Praten met kind:
    De meeste ouders waarvan het kind op internet zit, praten met kind over wat daar op te zien is.

Ons aanbod voor dit thema

GGD Gelderland-Zuid biedt lokale en regionale programma’s en activiteiten aan voor scholen

  • Scholen kunnen de toolkit verantwoord beeldschermgebruik (niet digitoegankelijk) gebruiken. Hierin vind je tips hoe je passende (voorzorgs-)maatregelen kunt nemen om de gezondheidsrisico’s van beeldschermgebruik te verkleinen. Voor een structurele borging is een voorbeeld beleid verantwoord beeldschermgebruik beschikbaar dat scholen in hun schoolgids of website kunnen opnemen.
  • Website www.adviezenvooreengezondeopvoeding.nl:
    Deze website biedt 11 adviezen voor een gezonde opvoeding. De website richt zich op ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar met als doel: preventie van overgewicht en obesitas. Op de website vind je tips over het dagelijks leven. De inhoud laat zien hoe ouders hun kind kunnen stimuleren om gezond te eten en bewegen.

Materialen en methodes

Op www.gezondeschool.nl vind je alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vind je enkele veelgebruikte materialen methodes:

Doe als school bijvoorbeeld mee aan de Week van de Mediawijsheid.

Het Nationaal Mediapaspoort is een leerlijn wat aangevuld is met E-learning en maandelijks een actuele les!

www.hoezomediawijs.nl biedt basiskennis aan kinderen vanaf 10 jaar d.m.v. betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten.

Vind hier informatie over het gebruik van media in de opvoeding. Ook is er een toolkit aanwezig.

Vind hier informatie over Mediawijsheid door middel van boekentips, maar ook video’s en games.

De regionale/lokale bibliotheek heeft vaak een Lees- en mediacoach, waar scholen mee kunnen samenwerken. Kijk op de bibliowegwijzergelderland voor het aanbod van Gelderse bibliotheken.

Voorlichting en trainingen

Bureau Halt geeft voorlichting over sociale media en online veiligheid op po en vo.

www.mediawijzer.net is een platform voor professionals.