In de dagelijkse schoolpraktijk is een ongeluk of incident helaas niet altijd te voorkomen. U kunt de kans op een (bijna) ongeval op of rond school echter wel beperken. Door structureel aandacht te geven aan fysieke veiligheid op school. Denk bijvoorbeeld aan een risico-inventarisatie van het schoolgebouw/-plein, het hebben van een veiligheidscoördinator, het geven van lessen en het oefenen op brandveiligheid. Afspraken over dit soort zaken kunnen worden vastgelegd in veiligheidsbeleid van de school.

Onderdelen Fysieke Veiligheid
Het thema ‘Fysieke Veiligheid’ op school omvat de volgende aspecten:
- Fysieke veiligheid (schoolgebouw, schoolplein en gymlessen)
- School- en klassenregels
- Brandveiligheid
- Verkeersveiligheid
- Gehoorveiligheid
- Zonbescherming
Verkeersveiligheid: De groep fietsers van 10-14 jaar is extra kwetsbaar in het verkeer omdat ze op die leeftijd vaker zelfstandig als relatief onervaren fietser aan het verkeer deelnemen (SWOV 2019).
Gehoorveiligheid: een op de vier jongeren tussen 12 en 25 jaar lijdt aan gehoorverlies. Gehoorschade wordt veroorzaakt door een combinatie van te lang en te vaak naar te harde geluiden luisteren. Het gaat om klachten zoals oorsuizing, allerlei andere vormen van geluidsvervorming en gehoorverlies. Veel van deze gehoorklachten blijven levenslang.
Zonbescherming : lang of onbeschermd zonnen vergroot de kans op huidkanker. In 2018 hebben meer dan 61.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen (cijfers IKNL). Zonverbranding tijdens de kinderjaren verdubbelt de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd.
Aanbod GGD Gelderland-Zuid voor dit thema
- (Uitleen) voorlichtingsmateriaal gehoorschadepreventie.
- Instructiekaarten ‘Wat te doen bij hitte op school en kinderopvang?’: tips om oververhitting van kinderen te voorkomen.
- Regionale uitvoering landelijk Hitteplan: ondersteuning en advisering van scholen bij hitteperioden.
- Hittewaarschuwingssysteem: via dit systeem worden scholen tijdig geattendeerd wanneer aanhoudend warm weer wordt voorspeld. Zo kunnen zij tijdig maatregelen nemen om overlast voor leerlingen te voorkomen. Scholen kunnen zich aanmelden voor het waarschuwingssysteem via de website van de GGD.
Materialen en methodes
Op www.gezondeschool.nl vindt u alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vindt u enkele veelgebruikte materialen methodes:
Op de website van de Nationale Hoorstichting leest u advies van de Nationale Hoorstichting voor leerlingen en ouders.
De Hoorstichting heeft diverse folders over het gehoor en de risico’s van harde muziek voor leerlingen en ouders. Voor het basisonderwijs is er het lespakket HoorToren (ook op www.hoortoren.nl ) en de website www.geluidstuin.nl.
Informatie en voorbeelden om gehoorschade te voorkomen, vindt u ook op de website van RIVM Centrum Gezond Leven.
De website van KWF Kankerbestrijding biedt informatie en voorlichtingsmogelijkheden over huidkanker door zonverbranding: www.kwf.nl.
Smeer je in! is een landelijke campagne om kinderen te beschermen tegen de zon. www.smeerjein.nl.
VeiligheidNL heeft verschillende methoden en systemen ontwikkeld die u kunnen helpen van uw school een veilige en prettige leeromgeving te maken.
Meer weten over dit thema en pijlers van de Gezonde School?
Kijk hier eens op de landelijke website van de Gezonde school.
Aan de slag?
Wilt u ook een Gezonde School worden? Neem contact op met de Gezondheidsmakelaar School en Jeugd uit uw gemeente.