GGD Gelderland-Zuid biedt lokale en regionale programma’s en activiteiten aan voor scholen. Hieronder vindt u daar per Gezonde School thema een overzicht van.
Primair onderwijs
Toolkit verantwoord mediagebruik
Kinderen besteden steeds meer tijd achter een beeldscherm en minder aan lichamelijke activiteiten. Het gebruik van beeldschermen gebeurt veelal zittend. Hierdoor neemt de motorische fitheid van kinderen af. Er bestaat ook een relatie tussen beeldschermgebruik en RSI klachten. Met de toolkit verantwoord beeldschermgebruik worden scholen ondersteund om hier op een goede manier mee om te gaan en passende (voorzorgs-)maatregelen te nemen. Voor een structurele borging is een voorbeeld beleid verantwoord beeldschermgebruik.
Website www.gezondeafsprakenmetjekind.nl/
De website biedt 11 adviezen voor een gezonde opvoeding. De website richt zich op ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar met als doel: preventie van overgewicht en obesitas. De website geeft praktisch tips en laat zien hoe ouders hun kind kunnen stimuleren om gezond te eten en bewegen.
Uitleenpunt Voorlichtingsmaterialen
(Uitleen) voorlichtingsmateriaal gehoorschadepreventie.
Instructiekaarten ‘Wat te doen bij hitte op school en kinderopvang?’
Tips om oververhitting van kinderen te voorkomen.
Regionale uitvoering landelijk Hitteplan
Ondersteuning en advisering van scholen bij hitteperioden. Met het hittewaarschuwingssysteem worden scholen tijdig geattendeerd wanneer aanhoudend warm weer wordt voorspeld. Zij kunnen dan tijdig maatregelen nemen om overlast voor leerlingen te voorkomen. Scholen kunnen zich aanmelden voor het waarschuwingssysteem via de website van de GGD.
Advies en voorlichting Milieu
Team Milieu en Gezondheid kan adviseren, informeren en voorlichten over het leefmilieu op kindercentra, scholen, thuis en op andere plekken waar kinderen verblijven. Denk bijvoorbeeld aan binnenmilieu-onderzoek, luchtkwaliteitsmetingen, nieuwbouwplannen of ondersteuning bij activiteiten. Het team Milieu en gezondheid inspecteert niet. Wel heeft zij een consultatie functie (gezondheidenmilieu@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 44).
Advies en voorlichting hygiëne en infectieziekten
Ondersteuning bij activiteiten en consultatie functie: infectieziekten@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 26.
Advies en voorlichting hoofdluis
Leidraad hoofdluis met richtlijnen, folders, brieven etc.
Consultatiefunctie: jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 11.
Bijeenkomst hoofdluis
Tijdens deze bijeenkomst informeren we deelnemers (leerkrachten en kam-ouders) over een effectieve aanpak van hoofdluis op school. Ook leren zij om hoofdluis te herkennen. Verder weten de deelnemers na de bijeenkomst hoe hoofdluis kan worden voorkomen en behandeld.
Toolkit verantwoord mediagebruik
Kinderen en jongeren groeien op in een digitaal tijdperk. Ook op school wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen als laptops en tablets. Dat heeft voordelen, maar brengt ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Met de toolkit verantwoord beeldschermgebruik worden scholen ondersteund om hier op een goede manier mee om te gaan en passende (voorzorgs-)maatregelen te nemen. Voor een structurele borging is een voorbeeld beleid verantwoord beeldschermgebruik beschikbaar dat scholen in hun schoolgids of website kunnen opnemen.
Website www.adviezenvooreengezondeopvoeding.nl
Deze website biedt 11 adviezen voor een gezonde opvoeding. De website richt zich op ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar met als doel: preventie van overgewicht en obesitas. Op de website vind je tips over het dagelijks leven. De inhoud laat zien hoe ouders hun kind kunnen stimuleren om gezond te eten en bewegen.
Ouderavond mediawijsheid
De GGD verzorgt een ouderavond over de digitale leefwereld van kinderen. Tijdens deze ouderavond wordt een beeld geschetst van het mediagebruik onder kinderen en jongeren. Bij deze bijeenkomst besteden we ook aandacht aan sexting en cyberpesten. De ouderavond wordt alleen gegeven als de school structureel werkt aan dit thema. Vraag daarom naar de voorwaarden.
SchoolsOUT Nijmegen
De doelstelling van SchoolsOUT is het verbeteren van het schoolklimaat rondom seksuele diversiteit en genderdiversiteit op alle PO-, VO- en MBO scholen in Nijmegen. Ook heeft SchoolsOUT als doel: het creëren van draagvlak voor acceptatie van seksuele diversiteit en genderdiversiteit bij docenten, medewerkers, ouders en leerlingen. SchoolsOUT adviseert scholen naar 10 specifieke kenmerken te streven. Deze kenmerken vergroten de sociale veiligheid, acceptatie en tolerantie van LHBT’s. Lees meer.
Basisworkshop Relaties, seksualiteit en diversiteit
Deze workshop bereidt leerkrachten voor op het geven van lessen over relaties, seksualiteit en diversiteit. Ook leren de leerkrachten meer over het verloop van de seksuele ontwikkeling. Deze workshop is met name aan te raden als een school voor de eerste keer schoolbreed aandacht gaat besteden aan relationele en seksuele vorming.
Ouderavond Relaties, seksualiteit en diversiteit
Tijdens deze ouderavond krijgen ouders informatie over de manier waarop de school relationele en seksuele vorming gaat behandelen. Verder leren ouders hoe de normale seksuele ontwikkeling van kinderen gaat. Ook krijgen zij handvatten over de seksuele opvoeding. De ouderavond wordt door de school en de GGD gezamenlijk gegeven.
Workshop Grensoverschrijdend gedrag (Vlaggensysteem)
Leerkrachten leren hierbij om seksueel (on)gezond gedrag van kinderen en jongeren te duiden, bespreken en beïnvloeden. De training wordt verzorgd door een gecertificeerde trainer.
Workshop ‘Sexting’
Deze workshop biedt de docent/mentor/counselor handvatten voor de les, met als doel: het bespreekbaar maken en tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag via social media. Het is een praktische workshop met diverse werkvormen die direct toepasbaar zijn in de les.
Overheerlijk Overblijven
‘Overheerlijk Overblijven’ is een programma dat helpt bij het creëren van een gezonde invulling van het lunchmoment. Op een vrolijke, speelse en concrete manier is er aandacht voor de lunch van de leerlingen, passend bij de wensen van de school. Download hier de materialen van Overheerlijk Overblijven:
Handleiding Overheerlijk Overblijven
- Handleiding voor een overblijfrestaurant voor scholen
- Handleiding Overheerlijk Overblijven voor Gezonde School adviseurs
Werkbladen
Checklist
- Checklist 1 Opstarten
- Checklist 2 Benodigdheden
- Checklist 3 Uitvoer overblijfrestaurant
- Checklist 4 Evaluatie
Overig (ouderbrieven, recepten en educatievragen)
- Ouderbrief overblijfrestaurant
- Behoeftepeiling scholen
- Educatievragen overblijfrestaurant
- Recepten voor scholen
Heeft u vragen over Overheerlijk Overblijven? Bel of mail onze collega Marijn Haan / 06 – 10396278.
Traktatieposter
We horen van steeds meer scholen dat ze worstelen met de traktaties die kinderen meenemen. Ze zijn vaak groot en ongezond. Als school is het lastig om daar duidelijke afspraken over te maken, want wanneer is iets te groot en wat is wel of niet ongezond? Daarom wil de GGD scholen graag ondersteunen bij het traktatiemoment. Want jarig zijn is een feest en daar hoort iets feestelijks bij. Maar dat kan ook zonder eten. Om kinderen en ouders te laten ervaren dat een jarig kind ook op een andere manier in het zonnetje gezet kan worden, heeft de GGD de #Kiesjetraktatieposter ontwikkeld:
Website www.adviezenvooreengezondeopvoeding.nl
Deze website biedt 11 adviezen voor een gezonde opvoeding. De website richt zich op ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar met als doel: preventie van overgewicht en obesitas. Op de website vind je tips over het dagelijks leven. De inhoud laat zien hoe ouders hun kind kunnen stimuleren om gezond te eten en bewegen.
Ouderavond Gezonde Voeding
Sociaal verpleegkundigen van de uitvoeringspoule voeding kunnen in samenwerking met de school een ouderavond Gezonde Voeding geven. Dit kan alleen als school structureel werkt aan dit thema.
E-learning ‘Gezonde afspraken met je kind’
Deze e-learning heeft als doel om opvoedvaardigheden van ouders te versterken bij het aanleren van een gezond eet- en beweeggedrag.
Handleiding ‘Waarden werken voor welbevinden op school’
Deze handleiding van Trimbos, GGD, Leer & veerkracht en Pharos helpt schoolteams om vanuit gezamenlijke waarden te werken aan welbevinden op school. Op basis van eigen ervaringen en kennis kan het team verbetering en vernieuwing op dit thema realiseren. De handleiding bestaat uit 2 bijeenkomsten. Het resultaat van de eerste bijeenkomst is een toekomstperspectief, gebaseerd op de top 5 van kenmerkende waarden van de school. En aan het einde van de tweede bijeenkomst zijn er concrete actiepunten geformuleerd. Je vindt de handleiding hier.
Factsheet welbevinden op school
Kinderen die goed in hun vel zitten, presteren vaak beter. Welbevinden speelt een belangrijke rol in hun functioneren. Ook later, in hun volwassen leven. De school is hiervoor een bepalende factor. Voelen kinderen zich goed op school? Kunnen zij zichzelf zijn? Ervaren zij hun school als een veilige omgeving? In deze factsheet leest u op welke manier u als school kunt werken aan het welbevinden van uw leerlingen.
Ondersteuning bij rouw
Een sterfgeval komt binnen een school niet zo vaak voor. Maar als het zich voordoet, dan is het een gebeurtenis die de hele schoolgemeenschap raakt. In een dergelijke verwarrende en emotionele periode moet de school tactvol, snel en weloverwogen reageren. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid kunnen hierbij ondersteuning bieden. Voorbeelden van werkvormen, boeken, instanties, websites en voorbeeldbrieven vindt u op de website van GGD Gelderland-Zuid.
Voortgezet onderwijs
Toolkit verantwoord mediagebruik
Kinderen besteden steeds meer tijd achter een beeldscherm en minder aan lichamelijke activiteiten. Het gebruik van beeldschermen gebeurt veelal zittend. Hierdoor neemt de motorische fitheid van kinderen af. Er bestaat ook een relatie tussen beeldschermgebruik en RSI klachten.Met de toolkit verantwoord beeldschermgebruik worden scholen ondersteund om hier op een goede manier mee om te gaan en passende (voorzorgs-)maatregelen te nemen. Voor een structurele borging is een voorbeeld beleid verantwoord beeldschermgebruik.
Uitleenpunt Voorlichtingsmaterialen
(Uitleen) voorlichtingsmateriaal gehoorschadepreventie.
Regionale uitvoering landelijk Hitteplan
Ondersteuning en advisering van scholen bij hitteperioden. Met het hittewaarschuwingssysteem worden scholen tijdig geattendeerd wanneer aanhoudend warm weer wordt voorspeld. Zij kunnen dan tijdig maatregelen nemen om overlast voor leerlingen te voorkomen. Scholen kunnen zich aanmelden voor het waarschuwingssysteem via de website van de GGD.
Advies en voorlichting Binnenmilieu
Team Milieu en Gezondheid kan adviseren, informeren en voorlichten over het leefmilieu op kindercentra, scholen, thuis en op andere plekken waar kinderen verblijven. Denk bijvoorbeeld aan binnenmilieu-onderzoek, luchtkwaliteitsmetingen, nieuwbouwplannen of ondersteuning bij activiteiten. Het team Milieu en gezondheid inspecteert niet. Wel heeft zij een consultatie functie (gezondheidenmilieu@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 44).
Advies en voorlichting hygiëne en infectieziekten
Ondersteuning bij activiteiten en consulatie functie: infectieziekten@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 26.
Toolkit verantwoord mediagebruik
Kinderen en jongeren groeien op in een digitaal tijdperk. Ook op school wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen als laptops en tablets. Dat heeft voordelen, maar brengt ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Met de toolkit verantwoord beeldschermgebruik worden scholen ondersteund om hier op een goede manier mee om te gaan en passende (voorzorgs-)maatregelen te nemen. Voor een structurele borging is een voorbeeld beleid verantwoord beeldschermgebruik beschikbaar dat scholen in hun schoolgids of website kunnen opnemen.
Website www.adviezenvooreengezondeopvoeding.nl
Deze website biedt 11 adviezen voor een gezonde opvoeding. De website richt zich op ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar met als doel: preventie van overgewicht en obesitas. Op de website vind je tips over het dagelijks leven. De inhoud laat zien hoe ouders hun kind kunnen stimuleren om gezond te eten en bewegen.
Ouderavond mediawijsheid
De GGD verzorgt een ouderavond over de digitale leefwereld van kinderen. Tijdens deze ouderavond wordt een beeld geschetst van het mediagebruik onder kinderen en jongeren. Bij deze bijeenkomst besteden we ook aandacht aan sexting en cyberpesten. De ouderavond wordt alleen gegeven als de school structureel werkt aan dit thema. Vraag daarom naar de voorwaarden.
Training ‘Lang Leve de Liefde’ / ‘Je lijf, je lief’
Deze workshop bereidt leerkrachten voor op het geven van lessen over relaties, seksualiteit en diversiteit. Ook leren de leerkrachten meer over het verloop van de seksuele ontwikkeling. Deze workshop is met name aan te raden als een school voor de eerste keer schoolbreed aandacht gaat besteden aan relationele en seksuele vorming. De docenten leren om deze lesmethode te gebruiken in zijn/haar lessen.
SchoolsOUT Nijmegen
De doelstelling van SchoolsOUT is het verbeteren van het schoolklimaat rondom seksuele diversiteit en genderdiversiteit op alle PO-,VO- en MBO scholen in Nijmegen. Ook heeft SchoolsOUT als doel: het creëren van draagvlak voor acceptatie van seksuele diversiteit en genderdiversiteit bij docenten, medewerkers, ouders en leerlingen. SchoolsOUT adviseert scholen naar 10 specifieke kenmerken te streven. Deze kenmerken vergroten de sociale veiligheid, acceptatie en tolerantie van LHBT’s. Lees meer.
Workshop Grensoverschrijdend gedrag (Vlaggensysteem)
Leerkrachten leren hierbij om seksueel (on)gezond gedrag van kinderen en jongeren te duiden, bespreken en beïnvloeden. De training wordt verzorgd door een gecertificeerde trainer.
Ouderavond Relaties, seksualiteit en diversiteit
Tijdens deze ouderavond krijgen ouders informatie over de manier waarop de school relationele en seksuele vorming gaat behandelen. Verder leren ouders hoe de normale seksuele ontwikkeling van kinderen gaat. Ook krijgen zij handvatten over de seksuele opvoeding. De ouderavond wordt door de school en de GGD gezamenlijk gegeven.
Workshop ‘Sexting’
Deze workshop biedt de docent/mentor/counselor handvatten voor de les, met als doel: het bespreekbaar maken en tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag via social media. Het is een praktische workshop met diverse werkvormen die direct toepasbaar zijn in de les.
Trainingen voor risicogroepen
- ‘Girls Talk’ is een training van 8 bijeenkomsten, gebaseerd op ‘groepscounselingmethodiek’. De training richt zich speciaal op laagopgeleide meisjes van 14-18 jaar, die beginnend seksueel actief zijn en extra seksuele risico’s lopen zoals soa’s, onbedoelde zwangerschap en seksuele dwang of grensoverschrijding.
- ‘Make a Move’ is een soortgelijke training voor laagopgeleide jongens van 12-18 jaar. De trainingen kunnen in overleg en op indicatie voor een geselecteerde groep worden gegeven.
Uitvoeren alcoholblaastest
De GGD heeft in samenwerking met Iriszorg een methodiek rond het uitvoeren van een blaastest ter controle op indrinken bij bijvoorbeeld schoolfeesten.
Gezonde Schoolkantine
Themaspecialist Marijn Haan ondersteunt scholen bij de ontwikkeling van een Gezonde Schoolkantine. Een gezonde schoolkantine is een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat de kantine aanbiedt en de manier waarop heeft effect op de keuzes van de leerlingen. In een gezonde schoolkantine valt het oog van de leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, water, groente en fruit.
Ouderavond Gezonde Voeding
Sociaal verpleegkundigen van de uitvoeringpoule voeding kunnen in samenwerking met de school een ouderavond Gezonde Voeding geven. Dit kan alleen als school structureel werkt aan dit thema.
Handleiding ‘Waarden werken voor welbevinden op school’
Deze handleiding van Trimbos, GGD, Leer & veerkracht en Pharos helpt schoolteams om vanuit gezamenlijke waarden te werken aan welbevinden op school. Op basis van eigen ervaringen en kennis kan het team verbetering en vernieuwing op dit thema realiseren. De handleiding bestaat uit 2 bijeenkomsten. Het resultaat van de eerste bijeenkomst is een toekomstperspectief, gebaseerd op de top 5 van kenmerkende waarden van de school. En aan het einde van de tweede bijeenkomst zijn er concrete actiepunten geformuleerd. Je vindt de handleiding hier.
Factsheet welbevinden op school
Jongeren die goed in hun vel zitten, presteren vaak beter. Welbevinden speelt een belangrijke rol in hun functioneren. Ook later, in hun volwassen leven. De school is hiervoor een bepalende factor. Voelen kinderen zich goed op school? Kunnen zij zichzelf zijn? Ervaren zij hun school als een veilige omgeving? In deze factsheet leest u op welke manier u als school kunt werken aan het welbevinden van uw leerlingen.
Ondersteuning bij rouw
Een sterfgeval komt binnen een school niet zo vaak voor. Maar als het zich voordoet, dan is het een gebeurtenis die de hele schoolgemeenschap raakt. In een dergelijke verwarrende en emotionele periode moet de school tactvol, snel en weloverwogen reageren. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid kunnen hierbij ondersteuning bieden. Voorbeelden van werkvormen, boeken, instanties, websites en voorbeeldbrieven vindt u op de website van GGD Gelderland-Zuid.
Wilt u meer weten over deze activiteiten? Neem contact met ons op.