“Gooi dat taboe over je schouder en práát erover!”
We willen steeds gezonder leven. Maar een goede gezondheid is ook in ons land niet gelijk verdeeld. Met een laag inkomen of lage opleiding leef je gemiddeld zes jaar korter. In Nijmegen wordt actief beleid gevoerd om de gezondheidsverschillen tussen mensen te verkleinen. Een van de speerpunten daarbij is ‘laaggeletterdheid’. Wat is dat precies, en wat heeft dat te maken met gezondheid? Verder lezen…
De aanpak Voel je goed! helpt met taal in Nijmegen
Hoe kunnen we laagopgeleide inwoners van Nijmegen die moeite hebben met taal en het verwerken van informatie, helpen bij het vergroten van hun gezondheidsvaardigheden? Die vraag stelden Lisanne Veraart en José Keetelaar zichzelf, als Taalcoördinator Rijk van Nijmegen bij Gemeente Nijmegen & Projectleider laaggeletterdheid & gezondheidsvaardigheden bij GGD Gelderland-Zuid. De aanpak Voel je goed! bood uitkomst. Samenwerkingen met Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) maakten van het idee een succesvol initiatief. Verder lezen…
Voel je goed! bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen
Hoe kunnen we inwoners van Nijmegen helpen hun gezondheidsvaardigheden te vergroten? Meer in het bijzonder: hoe kunnen we laagopgeleide volwassenen bereiken die moeite hebben met taal en het verwerken van informatie? Deze vragen stelt José Keetelaar, werkzaam bij GGD Gelderland-Zuid, zichzelf voortdurend. Zij zocht samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, in de persoon van Lisanne Veraart, om met haar mee te denken. Dat leidde tot het idee om gezond gewicht, een gezondere leefstijl en je lekkerder in je vel voelen tot invalshoek te maken. Verder lezen…
Studenten moeten laaggeletterheid in hun dna krijgen
Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Daarom is het belangrijk laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en laaggeletterden te kunnen doorverwijzen. De Leergemeenschap Laaggeletterdheid zet het onderwerp HAN-breed op de kaart. Verder lezen…
Laaggeletterdheid: een gemeenschap met lef!
Laaggeletterdheid is overal. Zoals de moeder die haar kind niet voorleest, omdat ze niet kán lezen. Of de man die zijn medicijnen verkeerd gebruikt, omdat hij de bijsluiter niet begrijpt. Mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven schamen zich en professionals durven er niet naar te vragen, bang om iemand voor het hoofd te stoten. Dat moet anders, vonden wij. Daarom is de leergemeenschap Laaggeletterdheid opgericht. Verder lezen…