Psychosociale hulpverlening

Psychosociale hulpverlening wordt onderverdeeld in Psychosociale Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (PSHOR) en Psychosociale Hulpverlening bij kleinschalige incidenten (PSHi)

Psychosociale Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (PSHOR)

Bij grootschalig incidenten wordt de PSHOR ingezet. Het gaat om psychosociale hulpverlening bij een grote (dreigende) incidenten. De GGD schakelt de PSHOR in. Vervolgens werken we samen met bijvoorbeeld maatschappelijk werkers, slachtofferhulp en de GGZ. De PSHOR is er voor alle betrokkenen bij het incident. Dit kunnen directe en indirecte betrokkenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan slachtoffers, maar ook aan de familie en vrienden van slachtoffers, reddingswerkers en ooggetuigen.

Psychosociale Hulpverlening bij kleinschalige incidenten (PSHi)

PSHi is hulp die geboden wordt bij kleinschalige (dreigende) maatschappelijke onrust. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een ingrijpende gebeurtenis of incident, zoals een misdrijf. Politie en andere hulpverleners uit de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid doen in zo’n geval hun gebruikelijke werk, maar deze inzet moet gecoördineerd worden. De overall regie op de gecoördineerde inzet ligt bij de gemeente, de GGD coördineert de inzet op de psychosociale zorg.

PSHi-team

Het PSHi-team moet snel handelen, zodat de maatschappelijke onrust beperkt blijft. Een
PSHi-melding kan komen van professionals uit diverse organisaties: gemeente (burgemeester, AOV’er), Veiligheidshuis, politie, GHOR, slachtofferhulp, maatschappelijk werk, GGZ, woningbouwcorporatie, scholen, huisarts, GGD, enzovoort.

Een melding maken?

Voor een melding van een (mogelijke) PSHi-zaak kun je contact opnemen met de Afdeling Bijzondere Zorg van GGD Gelderland-Zuid. Je kunt op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen naar 088 – 144 7238. Je wordt dan doorgeschakeld naar de dienstdoende PSHi-coördinator.