Vluchtelingen
Net als alle GGD- en voert GGD Gelderland-Zuid publieke gezondheidszorgtaken uit voor vluchtelingen. Zowel voor asielzoekers[1] als voor vergunninghouders/statushouders[2] . In de asielzoekerscentra en andere opvanglocaties verzorgt het GZA de huisartsenzorg en de verwijzing naar specialistische zorg. De GGD verzorgt de publieke gezondheidszorg. Vluchtelingen met een verblijfsstatus (status- of vergunninghouder) die niet meer in een asielzoekerscentrum wonen is de zorg geregeld zoals voor alle andere inwoners van Nederland.
GGD-taken voor vluchtelingen
- Bevorderen van samenwerking tussen zorgpartners, zowel voor asielzoekerscentra als in de wijken.
- Opsporen en behandelen van TBC (in de eerste twee jaar) bij vluchtelingen uit landen waar TBC veel voorkomt.
- Voorkomen en bestrijden van infectieziekten.
- Het bieden van Jeugdgezondheidszorg aan kinderen van 0-19 jaar, dat wil zeggen het vroegtijdig opsporen van (lichamelijke, psychische of sociaal-emotionele stoornissen of problemen bij kinderen en hen toe leiden naar hulp. Daarnaast wordt het Rijksvaccinatieprogramma uitgevoerd en en wordt er zo nodig opvoedingsondersteuning gegeven.
- Voorlichting geven over gezondheidsthema’s, zoals: seksualiteit en de Nederlandse gezondheidszorg (lees ook de handleiding voor seksuele voorlichting aan nieuwkomers).
- Hygiëne-inspecties uitvoeren bij de asielzoekerscentra, noodopvang en collectieve wooneenheden
- Net als bij iedereen sluit de GGD aan bij de behoeften van de vluchtelingen en geven wij zorg op maat.
- Waar nodig zet de GGD tolken in.
Meer informatie?
Meer informatie over vluchtelingen in Nederland, vindt u op de website van Pharos, Website Asielbeleid en integratie van de Vereniging van Nederlandse gemeenten en op de website van het COA.
[1] Een asielzoeker is een persoon die zijn land heeft verlaten en bij de Nederlandse overheid een asielaanvraag indient.
[2] Een statushouder of vergunninghouder is een asielzoeker die een (tijdelijke) verblijfsvergunning heeft, ofwel een erkende vluchteling.