Voor wie is Maatschappelijke Opvang?
Maatschappelijke Opvang is opvang en begeleiding voor mensen en gezinnen die dak- of thuisloos zijn. Deze situatie is meestal ontstaan door meerdere problemen die elkaar beïnvloeden. Het bieden van opvang geeft rust in zo’n situatie, waardoor iemand kan werken aan herstel. Dit gebeurt in een veilige setting, onder begeleiding.
Wat houdt Maatschappelijke Opvang in?
Bij maatschappelijke opvang maken we onderscheid tussen 2 soorten opvang:
- Eerste opvang (algemene voorziening).
- Tijdelijke opvang en crisisopvang (maatwerkvoorzieningen).
Eerste opvang
Een dak- of thuisloze kan maximaal 3 maanden gebruik maken van de eerste opvang. In deze periode kan hij of zij tot rust komen. Tegelijkertijd onderzoekt de zorgaanbieder welk traject nodig is om de situatie van deze dak- of thuisloze te verbeteren. De eerste opvang is een algemene voorziening. Dat betekent dat deze vrij toegankelijk is.
Tijdelijke opvang
Tijdelijke opvang is 24-uursopvang en duurt maximaal 3 maanden. In deze periode werkt iemand actief aan het verbeteren van zijn of haar leefsituatie. De begeleiding is afhankelijk van de situatie waarin deze persoon zich bevindt. De tijdelijke opvang is een maatwerkvoorziening. Dat betekent dat hiervoor een indicatie van centrumgemeente Nijmegen nodig is.
Crisisopvang
Crisisopvang is 24-uursopvang voor personen of gezinnen met problematiek op meerdere leefgebieden. Een traject crisisopvang duurt maximaal 3 maanden. Deze periode wordt benut om basiszaken weer op de rit te krijgen. Denk aan een woning, financiën, werk en gezondheidszorg. De betrokken personen/gezinnen zijn in staat om zelfstandig te wonen. De crisisopvang is een maatwerkvoorziening. Dat betekent dat hiervoor een indicatie van centrumgemeente Nijmegen nodig is.