Wat is de Wvggz?
Gedwongen zorg valt onder de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De Wvggz regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg vanwege een psychische aandoening. De Wvggz geldt voor mensen bij wie een psychische aandoening leidt tot gedrag dat ernstig nadeel (gevaar) veroorzaakt voor henzelf of voor anderen. Als er geen vrijwillige zorg mogelijk is om dat ernstig nadeel weg te nemen, kan de rechter verplichte zorg opleggen. De Wvggz geldt niet voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie. Voor hen geldt de Wet zorg en dwang (Wzd).
De Wvggz kent twee procedures om te komen tot verplichte zorg:
- Een zorgmachtiging via de rechter
- Een crisismaatregel via de burgemeester (bij spoed)
Voor meer informatie over de Wvggz verwijzen wij u naar de website van het ministerie van VWS. Zie ook de mindmap ‘Van Opnamewet naar Verplichte Zorg’.
Wat zijn de taken van het Meldpunt?
Sinds 1 januari voert het Meldpunt Bijzondere Zorg (MBZ) voor de gemeenten in Gelderland-Zuid (incl. Mook en Middelaar en m.u.v. Maasdriel en Zaltbommel) de nieuwe Wet verplichte GGZ (Wvggz) uit. De uitvoering bestaat uit drie onderdelen:
I). MBZ is het meldpunt voor inwoners en professionals die een melding willen doen in het kader van de Wvggz. MBZ beoordeelt deze melding aan de hand van drie vragen:
- Is het aannemelijk dat het gedrag van betrokkene ernstig nadeel kan veroorzaken?
- Is het aannemelijk dat er sprake is van een psychische aandoening?
- Is het aannemelijk dat verplichte zorg nodig is en vrijwillige zorg dus niet afdoende is?
Als alle drie de vragen met ‘ja’ kunnen worden beantwoord, start MBZ een verkennend onderzoek. Professionals kunnen melding doen via het digitale meldformulier. Als u twijfelt over de vraag of verplichte zorg nodig is, kunt u telefonisch overleggen met MBZ via telefoonnummer 088-1447030.
II). Met een verkennend onderzoek voeren wij verdergaand onderzoek uit naar de vragen die bij de beoordeling zijn gesteld (zie hierboven). Naar aanleiding van het verkennend onderzoek stelt MBZ een rapportage op. Hierin adviseren wij de betrokken gemeente of een zorgmachtiging moet worden aangevraagd bij de Officier van Justitie. Dit gebeurt binnen 2 weken na de melding. De uiteindelijke zorg wordt geleverd door een GGZ-aanbieder in combinatie met lokale (zorg)partners.
III). Wanneer het voornemen er is om een crisismaatregel te nemen, moet de cliënt hierover zijn/haar zienswijze kunnen geven. Dit is een wettelijke verplichting. Op aangeven van de psychiater van de crisisdienst voert MBZ het horen van de cliënt uit. Het hoorverslag wordt door de burgemeester meegenomen in zijn/haar overwegingen om al dan niet een crisismaatregel af te geven. Het kan zijn dat de cliënt niet gehoord wil worden of dat het niet mogelijk is om te horen. In dat geval moet door de psychiater worden beschreven wat de reden daarvan is.