Bent u huisarts en wilt u telefonisch overleggen over monkeypox? Bijvoorbeeld in het kader van diagnostiek of indicatie voor testen? Bel dan met team infectieziektebestrijding: 088-144 7126. Deze telefoonlijn is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.
Voor spoedvragen na 17.00 uur of in het weekend kunt u bellen met de meldkamer ambulancezorg. Vraag naar de dienstdoende arts infectieziektebestrijding.
Heeft u als huisarts vragen over het vaccinatieproces of wilt u een patiënt aanmelden voor het Imvanex vaccin? Overleg dan met team seksuele gezondheid via 088-144 7204. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
Diagnostiek
Op dit moment testen we op Monkeypox bij onze GGD (hoofd)locatie in Nijmegen. Wij testen alleen personen met klachten die passen bij monkeypox en die:
- een seksueel risico hebben (mannen die seks hebben met mannen of personen die groepseks hebben of seksfeesten bezoeken);
- een beroepsmatig risico hebben.
Wanneer u als huisarts monkeypox vermoedt bij uw patiënt, kunt u overleggen met het team infectieziektebestrijding. Als blijkt dat uw patiënt in aanmerking komt voor testen bij de GGD, dan nemen wij contact met uw patiënt op.
Als uw patiënt al bekend is bij ons Centrum seksuele gezondheid, kan hij ook zelf contact opnemen met ons centrum seksuele gezondheid.
De testuitslag is meestal na 1-2 dagen bekend.
Indien iemand geen hoge verdenking heeft op Monkeypox, en u zelf diagnostiek wil inzetten, overleg dan met het team infectieziektebestrijding om de route te bespreken. Er zal op korte termijn ook meer informatie op deze pagina komen over de testroute door eigen huisarts.
Vaccinaties
Imvanex
Vanaf mei 2022 gebruiken we in Nederland het vaccin Imvanex tegen monkeypox. Imvanex is kortdurend off-label gebruikt tot het vaccin op 22 juli 2022 in de EU geregistreerd werd voor de indicatie monkeypox. Zie voor meer informatie de uitvoeringsrichtlijn Monkeypoxvaccinatie van het RIVM.
Pre-expositie profylaxe
Imvanex kan als preventieve vaccinatie worden aangeboden. Omdat er een beperkt aantal vaccins beschikbaar is, heeft het ministerie van VWS samen met het RIVM een risicogroep bepaald. Alleen deze risicogroep komt in aanmerking voor deze preventieve vaccinatie.
Begin augustus nodigen we in onze regio de eerste personen uit de risicogroep uit voor vaccinatie. Dit doen we via SMS of een brief. Dit is een persoonlijke uitnodiging. Personen zonder deze uitnodiging komen helaas niet in aanmerking.
Indien u als huisarts patiënten in PrEP-zorg heeft, krijgt u via een mailing informatie over het proces hoe deze personen een uitnodiging kunnen krijgen.
Heeft u vragen over dit proces? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur naar: 088-767 4020.
Post-expositie profylaxe
Imvanex wordt ook aangeboden als post-expositie profylaxe aan hoog- en matigrisico contacten na blootstelling aan monkeypox. Deze personen brengen we via bron- en contactonderzoek in kaart. De GGD benadert deze mensen zelf. De PEP vaccinaties worden via een andere route ingepland en gegeven dan de pre-expositie vaccins.
Zie voor meer informatie de uitvoeringsrichtlijn Monkeypoxvaccinatie van het RIVM.