E-magazine Gezondheidsmonitor Jeugd Gelderland-Zuid 2019-2020
Gezondheid Jeugd Gelderland-Zuid in cijfers 2019-2020 (tabellenboek)
Lokale cijfers
Dashboard
Dashboard Gezondheidsmonitor Jeugd Gelderland-Zuid 2019-2020
Verdiepende factsheets per thema (volledig digitoegankelijk)
Factsheet Gamen
Factsheet Bewegen
Factsheet Socialmediagebruik
Factsheet Stress en prestatiedruk
Factsheet Onveiligheid
Factsheet PRO-VSO
Informatie over de uitvoering van het onderzoek
Wat is de Gezondheidsmonitor Jeugd?
De Gezondheidsmonitor Jeugd is een onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren. Het onderzoek vindt dit jaar plaats tussen september en december 2019, bij leerlingen in de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Jongeren doen mee met het onderzoek door op school een digitale vragenlijst in te vullen.
De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt door alle GGD’en in Nederland op dezelfde manier en in dezelfde periode van het jaar uitgevoerd. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ondersteunt hierbij.
Doel Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Gelderland-Zuid
Het doel van het onderzoek is om betrouwbare en relevante informatie te krijgen over gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren. Deze informatie kunnen scholen, gemeenten en de GGD gebruiken bij het maken en uitvoeren van plannen om de gezondheid en het welzijn van jongeren te verbeteren. Gemeenten kunnen ook zien hoe zij het doen in vergelijking met andere gemeenten in de regio, of met heel Nederland. Ook scholen kunnen zich vergelijken met de regionale cijfers en/of met heel Nederland. Dit kan helpen om betere keuzes te maken.
We voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd (voorheen E-MOVO) al sinds 2003 uit. Daardoor kunnen we voor veel onderwerpen trends over de tijd laten zien. Die trends zijn er per school, per gemeente en voor de hele GGD-regio. Ook deze informatie helpt scholen, gemeenten en GGD om gerichtere prioriteiten te stellen.
Hoe gaat het onderzoek?
Leerlingen van de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs vullen op school een vragenlijst in via de computer. Dit doen zij tijdens een lesuur. De vragen in de vragenlijst gaan over allerlei onderdelen van gezondheid, welzijn en leefstijl. Zoals: sociale contacten, school, bewegen, voeding, alcohol, roken en sociale media. Klik hier voor het bekijken van de vragenlijst.
De leerlingen hoeven nergens hun naam, adres, leerlingnummer of andere persoonsgegevens in te vullen. Niemand komt te weten wie, welke antwoorden heeft gegeven. Leerlingen krijgen na afloop een link naar de website JouwGGD.nl. Dit is een betrouwbare site met meer informatie over bijvoorbeeld voeding, roken, alcohol, drugs, bewegen, stress of somberheid.
Wat levert het onderzoek op?
Voor de scholen maakt de GGD schoolrapporten. Die uitkomsten bespreken we met de school. We bedenken samen hoe de school de uitkomsten kan gebruiken om betere plannen te maken voor de gezondheid van de leerlingen (Gezonde School).
De uitkomsten per gemeente presenteren we aan de gemeenten. We bespreken wat er in de gemeente beter of anders kan als het gaat om plannen voor de gezondheid van de jeugd. Het helpt gemeenten ook om te zien hoe de gezondheidsaspecten veranderen in de tijd (trends). En hoe de gemeente het doet in vergelijking met andere gemeenten of met heel Nederland. We gebruiken de gegevens ook om een beeld te geven van de gezondheid in bepaalde gemeenten, dorpen of wijken.
Hoe zit het met de privacy?
In de Gezondheidsmonitor Jeugd vragen we niet naar identificeerbare gegevens, zoals: naam, adres of leerlingnummer. Op basis van de antwoorden weten we dus niet wie wat heeft ingevuld. Daar gaat het ons ook niet om. In het onderzoek willen we alleen uitspraken doen over groepen jongeren. Bijvoorbeeld: over de leerlingen van een school, de jongeren uit een gemeente, jongens uit klas 4.
In zeer zeldzame gevallen is het mogelijk dat door een unieke combinatie van antwoorden, een leerling toch door de onderzoeker herkend zou kunnen worden. Die kans is heel klein, maar we kunnen het niet helemaal uitsluiten. Dat is een ongewenst bijeffect dat we zoveel als mogelijk willen voorkomen. De GGD zorgt voor allerlei (beveiligings)-maatregelen om herleidbaarheid te voorkomen en om te voldoen aan alle rechten en plichten van de privacywet. Lees meer over de privacy, gegevensbeveiliging en de rechten van de deelnemers in de privacyverklaring.
Bij wie kan ik terecht met vragen?
Heeft u nog een vraag over het onderzoek? Of wilt u nog meer weten hoe GGD Gelderland-Zuid met de ingevulde vragenlijsten omgaat? Neem dan contact op met de GGD door te mailen naar onderzoek@ggdgelderlandzuid.nl of te bellen naar tel. (088) 144 71 44.
Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd
Klik hier voor de vragenlijst van de Gezondheidsmonitor Jeugd GGD Gelderland-Zuid.
Privacyverklaring
Privacyverklaring Gezondheidsmonitor Jeugd 2019