05 januari 2021

Met een verrassend bewaarblik de winter door

In de gemeente Buren krijgen 65+ ers die extra aandacht kunnen gebruiken het ‘Video Burense bewaarblik’. Door het blik is er maandelijks contact met een vrijwilliger. De ontvangers krijgen elke maand een verrassing en een kaart met tips om (positief) gezond te blijven. Het gaat over allerlei onderwerpen: goed contact, goed bewegen en bijvoorbeeld ‘goed van boven’ (geheugen). De kaarten bevatten een ervaringsverhaal, tips, een concrete actie en een verrassing.

Het idee ontstond door signalen tijdens de eerste lockdown. (Zorg) professionals zagen dat het niet goed ging met ouderen. Ouderen werden eenzamer, bewogen veel minder en durfden niet meer te ondernemen. Om deze bijzondere tijd vol te houden en de winter door te komen ontwierpen Welzijn Rivierstroom, de GGD en de gemeente het ‘Burense bewaarblik’. Inmiddels delen ruim 70 vrijwilligers aan meer dan 200 ouderen, 6 maanden lang, maandelijks nieuwe kaarten en verrassingen uit. De vrijwilligers zitten vol goede ideeën. Ze kunnen wat doen in deze tijd voor hun mede mens en leren mooie mensen kennen. Wie weet wat er in de lente van 2021 samen nog allemaal mogelijk is!

Het is mogelijk om het bewaarblik (met eigen financiering) uit te geven voor andere gemeenten. Bij interesse neem contact op met onze gezondheidsmakelaar in Buren: Doke Verstegen, via dverstegen@ggdgelderlandzuid.nl.