24 mei 2022

Dashboard voor gemeenten

Veilig Thuis heeft samen met OIA (programma Onderzoek Informatie en Advies) van de GGD, een online dashboard ontwikkeld. Gemeenten kunnen hier actuele cijfers van Veilig Thuis inzien die interessant zijn voor beleidsontwikkeling. Zoals: hoe staat het met de meldingen, adviezen, overdrachten en onderzoeken in hun gemeente?

Vervanging kwartaalrapportage

Het nieuwe dashboard is sinds medio april beschikbaar. Daarmee vervalt de gebruikelijke kwartaalrapportage die Veilig Thuis voor gemeenten maakt. De cijfers in het dashboard worden per kwartaal ververst. Gemeenten krijgen hiervan bericht. Met het dashboard kan een gebruiker op ieder moment zien hoe het met de cijfers binnen zijn of haar gemeente staat. Maar ook hoe de gemeente scoort ten opzichte van andere gemeenten.

Zelf selecties maken

De cijfers worden visueel weergegeven in tabellen en figuren: het aantal meldingen, adviezen, overdrachten, onderzoeken en voorwaarden- en vervolgtrajecten. De gemeente kan verder inzoomen op kenmerken zoals type melding, soort organisatie die meldt, en de vorm van geweld. Dankzij dit soort informatie kunnen de gemeenten veel gerichter beleid ontwikkelen en actie ondernemen. Bijvoorbeeld voorlichting geven over de meldcode als een sector opvallend achterblijft met het doen van meldingen.