Op 29 mei, een zinderend warme dinsdagmiddag, zoeken ruim 50 zorgprofessionals elkaar op in wijkcentrum de Biezantijn in Nijmegen-West. Reden: de samenwerking met wijkteams verstevigen, zodat cliënten met een beschermd wonen-advies sneller passende zorg krijgen.
In 2017 kreeg de GGD 981 aanmeldingen binnen voor een TBW-indicatie (Toegang Beschermd Wonen). Namens de centrumgemeente stelt de GGD vast of de aanvrager in aanmerking komt voor een beschermd wonen-voorziening. Ook adviseert de GGD deze gemeente over de voorziening die het beste past bij de aanvraag, en welke zorgaanbieder dit kan uitvoeren. Hiervoor heeft de GGD gespecialiseerde adviseurs in dienst.
Team op sterkte
Sinds de decentralisatie en het onderbrengen van de TBW bij de GGD in 2015, groeide het TBW-team van ¼ functie naar 8 fulltime adviesfuncties. Manager Ido Boswinkel introduceert het team van Gelderland-Zuid bij de aanwezigen. Edwina Traanman is een van de adviseurs; zij leidt de middag. “Ons team is eindelijk op sterkte. We kunnen nu investeren in het contact met onze partners, zoals met deze bijeenkomst. Ook de kwaliteit van ons contact met cliënten is beter. We gaan bijvoorbeeld vaker op huisbezoek.”
Kennispeiling
Via een Mentimeter-quiz worden de aanwezigen gepolst wat zij al weten over de TBW. Lang niet alles, zo blijkt. De meeste aanwezigen schatten de kosten van een ZZP (zorgzwaartepakket) bijvoorbeeld beduidend lager in dan wat reëel is. Het aantal ZIN-aanbieders in de regio, schatten zij juist hoger in dan wat reëel is. ZIN (zorg in natura) aanbieders verzorgen de zorg voor mensen die van de GGD een TBW-advies krijgen. Maar het kan ook zijn dat cliënten een persoonsgebonden budget (PGB) hebben, zodat ze de zorg zelf kunnen regelen.
Overdracht
“Wij zien best vaak dat iemand een indicatie krijgt, maar dat deze cliënt dan niet bij de zorgaanbieder aankomt”, aldus een medewerker van een wijkteam. Emiel Wanningen, beleidsmedewerker beschermd wonen van de gemeente Nijmegen, erkent dit probleem. “Mede om deze reden organiseren we sinds enige tijd een periodiek zorgoverleg tussen de adviseurs van de GGD, gemeenten en zorgaanbieders. Tijdens dit overleg kijken we bij welke zorgaanbieder een cliënt het beste past. Zodra de zorg is toegewezen, ligt de verantwoordelijkheid van het contact met de cliënt bij deze zorgaanbieder.”
GGD denkt mee
Het verschil tussen ambulante zorg en beschermd wonen-zorg leidt ertoe dat cliënten soms niet de juiste zorg krijgen. Een van de aanwezigen pleit voor een tussenvorm van zorg: “Iets dat het midden houdt tussen een noodnummer dat alleen bereikbaar is onder kantoortijd en 24/7-zorg in de buurt van de cliënt.” Verschillende praktijksituaties komen aan bod wanneer partners uit dezelfde gemeente elkaar na het plenaire gedeelte opzoeken. Belangrijke vraag is: hoe kunnen we maatwerk bieden met het huidige beschermd wonen-aanbod? Edwina roept de aanwezigen op om met de GGD te overleggen bij twijfel over de benodigde zorg voor een cliënt. “Wij zijn er om mee te denken, bel ons!”