Ghadeer Haj Bakri is de eerste Syrische arts die bij ons stage loopt. Als GGD willen we jaarlijks een paar artsen die gevlucht zijn uit hun thuisland, een stageplek bieden. Om te leren hoe ‘hun’ vak in ‘ons’ land wordt uitgeoefend. Een wereld van verschil, aldus Ghadeer.
Eerder deed Ghadeer al ervaring op bij het consultatiebureau van Mook/Molenhoek. En dat smaakte naar meer. Ze hunkert naar ervaring. De uitnodiging van de GGD om 10 dagen mee te lopen op verschillende afdelingen, greep ze dan ook met beide handen aan. “Ik kwam begin 2015 naar Nederland. Alles draait dan om het leren van de taal. Maar dat is echt niet genoeg. Zeker in de medische wereld is het zó belangrijk om ervaring op te doen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld veel meer systemen en regels waarmee je rekening moet houden. Ook is het contact anders: in Syrië zegt de dokter hoe het moet, in Nederland wordt veel meer naar de patiënt geluisterd.”
Theorie én praktijkervaring
Het zou goed zijn als het leren van de taal en het opdoen van werkervaring gecombineerd kunnen worden, vindt ze. Zoals in Duitsland. Daar werkt haar man nu op de chirurgische afdeling van een ziekenhuis. In Nederland moeten eerst alle papieren op orde zijn, voordat ze mag gaan werken. Dat betekent leren en toetsen maken, zonder praktijkervaring op te doen. Bij GGD Gelderland-Zuid kan ze nu toch al meekijken op de werkvloer. De GGD werkt hierin samen met het UAF (Universitair Asiel Fonds). Het UAF ondersteunt hoogopgeleide vluchtelingen bij de lange weg naar erkenning van diploma’s (BIG-registratie) en werk.
Aandacht voor preventie
Ghadeer heeft bij de GGD inmiddels ervaring opgedaan met de zorg voor 0-4 jarigen, maar ook met de oudere doelgroep. Op het ROC in Nijmegen keek ze mee met de jeugdarts die verzuimbegeleidingsgesprekken voerde met leerlingen. “Het is bijzonder om te zien dat jongeren zich zo openstellen”, vertelt Ghadeer. “In Nederland is er aandacht voor de psychische gezondheid van mensen, om andere problemen vóór te zijn. Dat zie je in Syrië niet.”
Oefenen en nog eens oefenen
Ze gaat ook nog meelopen bij het team Seksuele Gezondheid en TBC. En tussendoor leert ze voor haar NT2-examen in september. Behalve leren, is ze vooral bezig met oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ze doet vrijwilligerswerk, onderhoudt een eigen Facebook-site over gezondheid met 3000(!) volgers, en heeft de zorg voor 2 kinderen van 8 en 5 jaar. Druk, dat wel. Maar voor nieuwe ervaring maakt Ghadeer heel graag tijd.
Voor alle statushouders geldt dat zij gebaat zijn bij het leren van de taal in hun (mogelijk) toekomstige werkomgeving. Organisaties kunnen voor hen een rol van grote betekenis spelen door het bieden van een werkervaringsplaats . Of dat nu kort- of langdurend is. Statushouders doen gelijktijdig ervaring met taal, vakjargon en werk op. En geven zelf kennis, enthousiasme en een frisse blik terug. Misschien ook iets voor uw organisatie?