02 april 2022

Extra gezondheidsonderzoek

Tot 2026 voeren we elk jaar 2 gezondheidsmonitors uit in plaats van 1. Zo komt er een extra gezondheidsmonitor voor jongvolwassenen. Dit om de langetermijneffecten van corona bij de verschillende leeftijdsgroepen beter te kunnen volgen. Ook hebben we een verdieping gedaan op de resultaten van de jeugdmonitor uit 2019-2020.

Thema-factsheets jongeren

Hoe erg is het gesteld met de stress en prestatiedruk onder jongeren? Hoeveel jongeren gamen zoveel dat het problematisch genoemd kan worden? En hoe zit dat bij social media? Halen jongeren de beweegnorm? En hoe gezond zijn jongeren in het praktijk- en speciaal onderwijs vergeleken met het regulier onderwijs? Het antwoord op deze vragen is te vinden in de thema-factsheets die begin dit jaar verschenen. De uitkomsten zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019-2020.

Invloed van corona

Dat een coronabesmetting effect heeft op je gezondheid is inmiddels wel duidelijk. Maar is er ook effect van de coronaperiode als geheel? Welke impact heeft deze ingrijpende periode op de lange termijn? Om dit goed te kunnen volgen voeren we de gezondheidsmonitors komende jaren elke 2 jaar uit in plaats van elke 4 jaar. Nieuw is bovendien dat we via soacial media een gezondheidsonderzoek onder jongvolwassenen (16-25 jaar) doen. Dit traject van extra monitors wordt in heel Nederland uitgevoerd en voor een groot deel landelijk (door VWS) gefinancierd.

Gezondheidsmonitors dit jaar

De extra monitors leveren extra informatie op over de gezondheid van inwoners van Gelderland-Zuid. Omdat we vaker meten kunnen we preciezer zien of er ombuigingen zijn in trends. En of dat tijdelijk is of langduriger. Dit jaar komen de resultaten beschikbaar van de Kindermonitor (0-12 jaar) en de extra Gezondheidsmonitor Jeugd (13-16 jaar). Binnen enkele weken gaat de nieuwe monitor onder jongvolwassenen van start. En in het najaar start de extra Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen. De resultaten van deze 2 gezondheidsmonitors worden in 2023 opgeleverd.