Dit ontwikkelplein is al eind 2016 begonnen. We treffen voorbereidingen voor de inrichting van een multidisciplinaire crisisbeoordelingskamer. Hier kunnen mensen met een acute psychische zorgnood, zoals een psychose, naartoe gebracht worden. Het gaat om mensen met verward gedrag die in eerste instantie niet thuis door een hulpverlener van de crisisdienst gezien en beoordeeld kunnen worden. Iemand thuis bezoeken heeft namelijk wel de voorkeur.
In deze beoordelingskamer werken professionals van verschillende disciplines samen. Immers bij een acute zorgvraag is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is. Met een multidisciplinaire beoordeling willen we voorkomen dat we iemand van het kastje naar de muur sturen. De beoordeling gebeurt in een veilige, prikkelarme kamer.
Het borgen van de follow-up is ook onderdeel van de opgave in dit ontwikkelplein. Op welke plaatsen t.z.t. een pilot kan starten en hoe de financiering gebeurt, dat wordt in de komende maanden verder onderzocht. We willen dat zowel in sub-regio Nijmegen als Rivierenland zo’n voorziening komt.
Er komt veel bij kijken om dit te organiseren. De ervaringen die worden opgedaan in de GGZ-crisisbeoordelingskamer van Pro Persona in Nijmegen komen daarbij goed van pas.
De Spoedeisende Hulp van de ziekenhuizen, de huisartsenposten en de IHT-Crisisdiensten van ProPersona en Iriszorg en LVB-zorg, zijn belangrijke partners in dit traject. Ook inbreng van ervaringsdeskundigen borgen we. Politie, gemeenten, de RAV (regionale ambulancevervoersdienst) en zorgverzekeraars worden actief geïnformeerd over de voortgang.
Wil je meer weten, neem dan contact op met Ilse Kunst, ikunst@ggdgelderlandzuid.nl