27 februari 2024

Vaccinatie tegen Rotavirus

Onze Jeugdgezondheidszorg gaat dit jaar starten met een vaccinatie tegen het Rotavirus. Alle kinderen geboren vanaf 1-1-2024 komen hiervoor in aanmerking. Baby’s krijgen de vaccinatie als ze 2 en 3 maanden oud zijn.  Het is een levend, verzwakt vaccin. Let daarom goed op uw handhygiëne bij het verzorgen van baby’s die gevaccineerd zijn. 

Het Rotavirus geeft buikgriepklachten. Bij jonge kinderen en kinderen die het voor de eerste keer doormaken kan de besmetting heftig verlopen. Soms tot aan opname in het ziekenhuis aan toe. 

Welke kinderen komen in aanmerking?

Alle kinderen geboren vanaf 1-1-2024 komen voor vaccinatie in aanmerking. Baby’s krijgen de vaccinatie als ze 2 en 3 maanden oud zijn.  Het vaccin is een levend verzwakt vaccin. Na vaccinatie kan de baby tot zo’n 7 dagen het vaccin nog via de ontlasting uitscheiden. Bijwerkingen van het vaccin zijn diarree, spugen en buikpijn.  

Let op uw handhygiëne

Doordat het een levend verzwakt vaccin is, is de gebruikelijke hygiëne nodig om als verzorger niet besmet te raken met het vaccin. Mocht u wel besmet raken, dan is het mogelijk daardoor ook milde klachten te krijgen. 

Op de website van het RIVM vindt u de Hand en hygiënerichtlijnen kindercentra RIVM/ LCHV