24 april 2024

Toename gevallen van mazelen

Sinds begin 2024 is er een toename van het aantal gevallen van mazelen, met enkele clusters in Limburg en Brabant. Hierdoor neemt de kans op mazelen ook in onze regio toe. Mazelen is een erg besmettelijke vlekjesziekte, die ernstige complicaties kan geven. De ziekte is met name gevaarlijk voor kinderen onder 1 jaar. Zij zijn vanwege hun leeftijd nog niet gevaccineerd. Ook onbeschermde zwangere vrouwen en immuungecompromiteerde personen lopen meer gevaar.

Preventieve maatregelen bij vermoeden van mazelen

Mazelen is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen bij patiënten met een vermoeden van mazelen. Laat de patiënt bij voorkeur niet naar de praktijk komen. Tref maatregelen als de patiënt toch naar de praktijk komt. Bekijk ook de informatie van NHG.

Diagnostiek

Zet diagnostiek in én neem contact op met de GGD bij een patiënt met een hoge verdenking op mazelen. De kans dat een gevaccineerd persoon mazelen krijgt, is klein. Momenteel komt ook vijfde ziekte en roodvonk veel voor, die een soortgelijk beeld kunnen geven. Diagnostiek is mogelijk door middel van een keeluitstrijk of urine (PCR) en/of serologie, afhankelijk van de fase van de ziekte. Overleg hierover met je arts-microbioloog. Bevestigde mazelen is meldingsplichtig.

Bescherming medewerkers

Controleer of alle medewerkers beschermd zijn tegen mazelen. Dat betekent mazelen doorgemaakt in het verleden of twee vaccinaties ontvangen. Denk hierbij ook aan de schoonmaker, stagiaires en personeel van praktijken die dezelfde wachtkamer gebruiken. Raadpleeg het RIVM voor meer informatie.

Vragen of overleg?

Als je vragen hebt of wilt overleggen, neem gerust contact op met ons team infectieziektebestrijding via 088 – 144 71 26.