Meer gonorroe bij heteroseksuelen
Hoogrisicogroepen
Het is nog onduidelijk wat de reden is of welke factoren een rol spelen bij de stijging van gonorroe. In de regel komt gonorroe vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen (msm), sekswerkers en mensen met wisselende sekspartners (> 3 partners in 6 maanden). Dit zijn de hoogrisicogroepen.
Trends
Eind 2022 meldde het RIVM een toename van het aantal gonorroe-infecties onder heteroseksuele vrouwen bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG). Het percentage jonge vrouwen met een positieve test nam toe tot 3,5% in december, terwijl het in de eerste helft van 2022 en in de jaren 2018-2021 onder de 2% lag. Bij heteromannen lag het vindpercentage in 2022 rond de 3%, terwijl het daarvoor rond de 2% fluctueerde. Ook in landen als Noorwegen en Denemarken wordt deze toename gezien. Bij vrouwen is deze trend duidelijker dan bij heteroseksuele mannen. Vooralsnog lijkt de trend zich door te zetten in 2023.
Testbeleid
In het testbeleid is het goed om rekening te houden met deze trend en vaker te testen op gonorroe. Niet iedereen met gonorroe krijgt klachten. Bij vrouwen is risicoschatting in dit opzicht extra belangrijk: vrouwen hebben veel minder vaak klachten dan mannen. Vrouwen in 40-70% van de gevallen, mannen in 90% van de gevallen. De NHG-standaard (september 2022) adviseert op gonorroe te testen bij hoogrisicogroepen en bij klachten (urethritis, vaginale afscheiding, epididymitis en proctitis).