20 april 2023

Gezondheid jongvolwassenen onderzocht

De Corona Gezondheidsmonitor is een grootschalig vragenlijstonderzoek dat via social media werd uitgevoerd in het voorjaar en de zomer van 2022. In heel Nederland vulden bijna 70.000 jongvolwassenen de vragenlijst in.

Veel klachten

Een kwart van de jongvolwassenen had in de 4 weken voorafgaand aan het onderzoek (zeer) vaak last van 5 of meer klachten. De 5 meest genoemde zijn: vermoeidheid, prikkelbaar of geïrriteerd zijn, geheugen- of concentratieproblemen, slaapproblemen en hoofdpijn. 15% bezocht de huisarts voor 1 of meerdere klachten. 

Uitgestelde zorg

Zo’n 12% van de jongvolwassenen ervaart nog negatieve gevolgen van uitgestelde zorg op het moment dat zij de vragenlijst invulden. 2 op de 5 vrouwen heeft ooit een ongewenst seksuele ervaring gehad. Stress, eenzaamheid, suïcidale gedachten en negatieve gevolgen van de coronaperiode gaan samen met een minder goede mentale gezondheid. Veerkracht, weerbaarheid en veel bewegen gaan samen met een goede mentale gezondheid.

Disclaimer

Het kan zijn dat jongvolwassenen met een slechtere mentale gezondheid vaker een vragenlijst hebben ingevuld, waardoor de resultaten een negatiever beeld van de werkelijkheid schetsen. Duidelijk is dat de mentale gezondheid aandacht nodig heeft, de omvang van het probleem is groot. 

Lees ook:
De samenvatting van het onderzoek op onze website
Alle resultaten van de coronamonitor jongvolwassenen