Het gebruik van immunosuppressiva, met name de TNF-α-remmers, is de laatste jaren sterk toegenomen. GGD Gelderland-Zuid vraagt aandacht voor het specifieke risico op tuberculose bij reizen naar tropische bestemmingen.
Het is bekend dat behandeling met immunosuppressvia, met name TNF-α-remmers, leidt tot een verhoogd risico op tuberculose. De incidentie van tuberculose bij het gebruik van TNF-α-remmers is acht keer zo hoog dan de incidentie in de algemene bevolking. Daarnaast verloopt de ziekte bij deze groep ernstiger.
Casuïstiek
Een 28-jarige Nederlandse man gebruikt sinds 8 jaar infliximab (Remicade®) voor de ziekte van Crohn. Het ging goed, totdat hij in 2016 miliaire tuberculose kreeg. Hij had enkele maanden eerder drie weken door Thailand gereisd. Waarschijnlijk is hij tijdens deze reis besmet geraakt. Hij heeft wel een vaccinatiecentrum bezocht, maar het risico op tuberculose is niet aan de orde geweest.
Een studie van longartsen uit Utrecht rapporteerde eerder twee patiënten die TBC ontwikkelden na een reis naar een tuberculose-endemisch land. Eén van deze patiënten, een vrouw met de ziekte van Crohn, is overleden aan een tuberculose meningitis na een reis naar Roemenië. Ze was drie maanden voor vertrek gestopt met infliximab, maar de afweer onderdrukkende werking houdt nog een aantal maanden aan.
Contact
Personen die gaan reizen met een afweerstoornis, kunnen kosteloos advies krijgen van het team Tuberculosebestrijding van de GGD. Omdat niet alle reizigers het reizigersspreekuur van de GGD bezoeken, ligt er voor (huis)artsen mogelijk een rol in de voorlichting van immuungecompromitteerde patiënten die gaan reizen. Het team Tuberculosebestrijding is te bereiken via telefoonnummer 088 – 144 71 42.
Belangrijk voor u om te weten:
TNF-α-remmers geven een verhoogd risico op tuberculose, én de ziekte verloopt ernstiger. De volgende reizen kennen een verhoogd risico op tuberculosebesmetting:
- Werken in een hoog-risicosetting (bijv. een ziekenhuis)
- Verblijfsduur langer dan één maand
- Landen in sub-Sahara, Afrika en in Zuid-Oost Azië
- Veel contact met de bevolking (bijv. werk of familiebezoek)
Mensen met een verhoogd risico kunt u doorverwijzen naar de GGD voor kosteloos advies: 088 – 144 71 42.