Heeft u een (nieuwe) vluchteling in uw praktijk? Bespreek met deze persoon de mogelijkheid om zich te laten testen op hepatitis B, C en eventueel HIV. Vluchtelingen worden tijdens hun verblijf in een AZC hierop niet standaard getest.
Hepatitis B-infectie komt in Nederland niet veel voor: minder dan 2% van de bevolking is besmet. Onder de 1e generatie migranten uit landen zoals China, Marokko en Turkije en ook onder vluchtelingen uit bijvoorbeeld Eritrea, Somalie en Syrie, komt hepatitis B-infectie veel vaker voor. En soms ook hepatitis C en HIV.
Verbeterde behandeling
De behandeling van hepatitis B, C en HIV is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Helaas worden nog niet alle mensen die baat kunnen hebben bij behandeling, daadwerkelijk behandeld. Omdat zij niet weten dat ze (mogelijk) besmet zijn met hepatitis B, C of HIV. Of omdat ze (nog) niet verwezen zijn voor behandeling.
Nieuwe richtlijn
De vernieuwde NHG richtlijn Virushepatitis (2016) adviseert om 1e generatie migranten (uit landen met een hepatitis B- en C-prevalentie van >2%) te testen op Hepatitis B- en C-dragerschap. Deze richtlijn bevat ook een nieuw stroomschema voor aanvullende diagnostiek en verwijzing bij een positieve HbsAg-uitslag.
Wilt u de hulp van een tolk bij het gesprek met uw patiënt? Klik dan door naar vergoeding tolkentelefoon.