Vanaf 1 januari 2020 gaat de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) van start. Voor gemeenten brengt dit extra taken met zich mee. In Gelderland-Zuid* hebben gemeenten ervoor gekozen om een deel van deze taken te laten uitvoeren door de afdeling Bijzondere Zorg van de GGD.
Melding en verkennend onderzoek
Professionals en inwoners kunnen bij het Meldpunt Bijzondere Zorg (MBZ) een melding doen. Over personen met psychische/psychiatrische problemen, voor wie moet worden onderzocht of verplichte (gedwongen) zorg nodig is. Het MBZ voert vervolgens een verkennend onderzoek uit en geeft advies aan de gemeente. Dit onderzoek duurt maximaal 2 weken. Als uit het onderzoek blijkt dat een inwoner verplichte geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, vraagt de gemeente deze zorg aan bij de Officier van Justitie. De uiteindelijke zorg wordt geleverd door een GGZ-aanbieder in combinatie met lokale (zorg)partners. Als er geen verplichte zorg nodig is, bekijkt het MBZ welke andere hulp mogelijk is voor de betreffende inwoner. Meer informatie over het melden van Wvggz-zorg vindt u hier.
Gehoord worden bij crisismaatregel
Net als voorheen bepaalt de burgemeester in een crisissituatie of een gedwongen opname nodig is. Hij/zij neemt hiervoor een crisismaatregel (voorheen IBS: Inbewaringstelling). Nieuw is dat de patiënt de mogelijkheid krijgt om gehoord te worden en dat de patiënt een vertrouwenspersoon krijgt aangeboden. In de regio Gelderland-Zuid gaat het MBZ het horen van de patiënt voor de gemeenten uitvoeren. Op basis van het advies van een onafhankelijk psychiater en het horen van de patiënt door het MBZ, besluit de burgemeester om wel of geen crisismaatregel te nemen.
*Exclusief Zaltbommel en Maasdriel, inclusief Mook en Middelaar.