08 september 2023

Waarschuwing voor smog en warmte

Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september 2023 is er naar verwachting veel smog door ozon in Zuid- en Midden-Nederland. Met name vrijdag en zaterdag. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanning beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn vaker gevoelig voor smog. Heb je veel klachten, neem dan contact op met je huisarts. Meer weten? Lees meer over smog.

Ozonverwachting na zaterdag

Het RIVM verwacht dat de ozonconcentraties op zondag 10 september ook hoog kunnen zijn, maar de verwachtingen zijn onzeker. Vanaf maandag 11 september verwacht het RIVM geen smog. Dan neemt de bewolking toe en daalt de temperatuur.

Warm weekend

Het wordt dit weekend ook behoorlijk warm, met temperaturen rond de 30 graden. Er is nog geen sprake van een landelijke hittegolf, maar toch is het goed om alert te zijn. Lees hoe je kans op gezondheidsklachten door hitte verkleint. Ga je lekker zwemmen in het weekend? Lees hier onze tips voor een dagje zwemmen. Na het weekend koelt het waarschijnlijk weer af.