Vaccinatiegraad toegenomen
Voor het eerst in vijf jaar is het percentage gevaccineerde kinderen wat toegenomen in Nederland. Dat staat in het rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019’.
Landelijke vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad onder kinderen is licht toegenomen, ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle kinderen heeft 93 procent de DKTP-vaccinaties (tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio) gehad op 2-jarige leeftijd. In onze regio, Gelderland-Zuid, is 90 procent gevaccineerd met DKTP. Van alle kinderen in Nederland heeft 94 procent de BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rode hond) gehad. In Gelderland-Zuid was dit 91 procent.
Vaccinatiegraad HPV (humaan papillomavirus) gestegen
De landelijke vaccinatiegraad voor HPV (baarmoederhalskanker) is met 7,5 procent toegenomen tot 53 procent. In Gelderland-Zuid is dit vergelijkbaar: 54 procent. Deze cijfers liggen nog hoger wanneer we ook de vaccinaties meenemen die na de 14e verjaardag zijn gegeven.
Hoge vaccinatiegraad tegen meningokokkenziekte
Vanwege de uitbraak van meningokokkenziekte met type W is de vaccinatie tegen meningokokken C voor baby’s uitgebreid. Sinds 2018 wordt gevaccineerd tegen meerdere typen, waaronder meningokokken type W. In 2018 en 2019 werden ook jongeren (14 tot 18 jaar) uitgenodigd voor een meningokokken-vaccinatie. De deelname van jongeren is hoog: 86 procent.
Kleinere kans op uitbraken
Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat ziekten, zoals mazelen, uitbreken. Om een uitbraak van mazelen te voorkomen, is een vaccinatiegraad van 95% nodig. Het is belangrijk de ontwikkelingen te volgen. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland relatief hoog, met uitzondering van HPV. Dit geldt ook voor regio Gelderland-Zuid.