Op donderdag 30 november hebben 44 organisaties een handtekening geplaatst onder het Taalakkoord Rivierenland 2018-2020. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in het stadhuis in Tiel. Wethouder Laurens Verspuij Tiel opende de bijeenkomst. Hij gaf aan trots te zijn op dit taalakkoord. Het is namelijk een van de grootste Taalakkoorden van Nederland! Het taalakkoord loopt van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2020. Nieuwe partijen kunnen zich aansluiten.
Duurzame samenwerking
De partijen die het taalakkoord ondertekenden komen vanuit gemeenten, onderwijs, zorg- en welzijnsinstellingen en het bedrijfsleven. Zij gaan zich onder meer inzetten om laaggeletterden te herkennen, signaleren en doorverwijzen. Een duurzame samenwerking aangaan met aanbieders van educatietrajecten is daarbij belangrijk.
Ervaringen
Tijdens de bijeenkomst vertelden Taalambassadeurs over hun ervaringen. Zo sprak Addy van Meerten, taalambassadeur in de gemeente West Maas en Waal: “Ik schaam me niet meer. Ik heb moeite met schrijven en ik ga nog steeds wekelijks naar school. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: stap over die drempel heen en ga leren!”
Wethouder Laurens Verspuij: “Niets is mooier dan akkoorden sluiten, maar uiteindelijk gaat het om de resultaten.”
Met het afsluiten van het akkoord is er een werkgroep opgericht. Deze werkgroep gaat de ontwikkelingen volgen. Alle ondertekenaars krijgen ieder half jaar informatie over de stand van zaken. Zij komen 1 à 2 keer per jaar bij elkaar.
Aandacht laaggeletterdheid nodig
In de regio Rivierenland heeft één op de zeven inwoners problemen met lezen en schrijven. Ze begrijpen bijvoorbeeld een brief van de school van hun kinderen niet, of een tekst van de gemeente. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan. En zij zijn vaak minder gezond. Daarom is het belangrijk om ze te helpen.