Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Vandaag op Wereld Stop Tuberculose Dag vragen KNCV Tuberculosefonds en onze GGD extra aandacht voor deze ziekte. De ziekte maakt nog altijd onvoorstelbaar veel slachtoffers. Elke dag sterven wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tuberculose. Onnodig, dat maakt het zo ontzettend wrang.
Tuberculose krijgen en voorkomen
Tuberculose is een mondiaal gezondheidsprobleem. Iedereen kan tuberculose krijgen. De ziekte maakt geen onderscheid in leeftijd, geslacht, sociale status of nationaliteit. Niemand hoeft aan tuberculose te sterven. We kunnen sterfte aan de ziekte voorkomen door:
- Actieve opsporing van patiënten
- Snel de juiste diagnose stellen
- Op de juiste manier behandelen.
Tuberculose in Nederland licht gestegen
Het RIVM publiceerde maandag 20 maart de cijfers van 2016. 889 patiënten kregen in 2016 tuberculose. Dat is 3% meer dan in 2015 met 861 patiënten. 13 patiënten kregen in 2016 Multiresistente tuberculose (MDR-tbc). Dit waren er tien in 2015. Lees hier het hele nieuwsbericht hier.
Verspreiding in Nederland onder controle
In Nederland is de verspreiding van tuberculose goed onder controle. Dit dankzij een goedwerkend systeem van tbc-opsporing en –behandeling. We leven in een tijdperk waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen. Daardoor blijft een goedwerkende en effectieve bestrijding van de grensoverschrijdende ziekte hard nodig.
Iedereen kan tuberculose krijgen, maar niemand hoeft er aan te sterven. Laat je stem horen voor een wereld zonder tbc!