08 april 2024

Start Gezondheidsmonitor jongvolwassenen: Hoe zit jij in je vel?

Landelijk onderzoek GGD’en naar gezondheid, welzijn en leefstijl jongvolwassenen

Op maandag 8 april start de gezondheidsmonitor jongvolwassenen. Met een online vragenlijst brengen we de gezondheid, het welzijn en de ​​​​​​​leefstijl van Nederlandse jongeren van 16 tot en met 25 jaar in kaart. GGD’en doen dit onderzoek samen met het RIVM. De resultaten van het onderzoek helpen bij de ontwikkeling van beleid om de gezondheid van jongvolwassenen te verbeteren. 

We voeren dit onderzoek voor de tweede keer uit. De eerste keer was in 2022, de resultaten daarvan staan in het dashboard gezondheidsmonitor jongvolwassenen.

Van 8 april tot en met 7 juli 2024 kunnen jongvolwassenen de online vragenlijst invullen via www.jongerenmonitor.nl. Jongvolwassenen bereiken we via verschillende sociale media en de GGD’en. In de vragenlijst komen verschillende onderwerpen aan bod. Bijvoorbeeld: lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl, middelengebruik, eenzaamheid en de gevolgen van corona.

Meedoen aan het onderzoek

Deelnemers geven informatie die voor het Rijk, GGD’en en gemeenten belangrijk is om beleid te maken en actie te ondernemen om de gezondheid van de jongvolwassenen te verbeteren. Zo levert de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van jongvolwassenen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongvolwassenen meedoen aan het onderzoek. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. De antwoorden worden vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

De resultaten

Alle GGD’en in Nederland vragen de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 op dezelfde manier en in dezelfde periode uit. Omdat alle GGD’en meedoen, zijn er straks resultaten op landelijk, regionaal en (bij voldoende resultaten) gemeenteniveau. Dit maakt het mogelijk om resultaten te vergelijken. De resultaten van dit vragenlijstonderzoek zijn begin 2025 beschikbaar.

Doe mee!

Ben jij tussen de 16 en de 25 jaar oud en wil jij ons helpen? Vul de vragenlijst in en maak kans op een cadeaubon naar keuze!